четвер, 30 грудня 2010 06:15

Сковороду видали накладом 67 примірників

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Ліна Костенко
Ліна Костенко

Збірка творів Григорія Сковороди отримала гран-прі Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2010". Вийшла у харківському видавництві "Майдан" накладом 67 примірників. Обсяг — 1400 стор., вага — 1кг 150 г.

— Над книжкою почав працювати 2001-го, — розповідає укладач, професор 54-річний Леонід Ушкалов. — Раніше Cковороду видавали з помилками. Замість староукраїнської літери "ять", яка читається як "і", ставили російську "е". Писали не "вітер", а "вєтер". У виданні 1973-го трапилося слово "одебілілость". Насправді треба "оледелілость" — взялося кригою. У діалозі "Алфавіт миру" є фраза "Оцей чоловік щось робить, як ведмідь, навчений танцювати воробкі". А треба писати "В Робські". Це — білоруське містечко, де ведмедів учили танцювати.

Перший наклад упорядник видав за свій кошт. Йому допоміг Олег Марченко, професор Московського університету. Разом назбирали $1 тис. і влітку надрукували 67 примірників.

— Колеги з канадійського університету Альберти назбирали ще невелику суму. Її вистачить на 300 книжок. Кожен примірник виготовляють вручну, він коштуватиме 200 гривень.

У номінації "Красне письменство" переміг роман киянки 50-річної Оксани Забужко "Музей покинутих секретів". Книжка вийшла у столичному "Факті". За рік продали майже 20 тис. примірників.

— Роман Забужко варто перечитати тим, хто недолюблював твори цієї авторки, — каже письменник 32-річний Тарас Антипович, який був у журі конкурсу. — Я ніколи не був шанувальником Забужко, але ця її книжка найкраща. Хоч у дечому ця авторка не може не дратувати. Її фірмова істерична інтонація, місцями нестерпне багатослів'я нікуди не ділися.

Історичний роман 80-річної Ліни Костенко "Берестечко" відзначили в поетичній номінації. Його видали у столичній "Либеді" 7-тисячним накладом. До нього додають диск зі звуковою версією твору, яку записав Петро Бойко.

Поему Ліна Костенко написала 1967-го. Потім тричі дописувала. Оформлював її столичний художник Сергій Якутович.

— Ліна Василівна не коригувала мою роботу. Сказала: подивлюся вже готову. На презентації похвалила: "Нарешті настав час поетів і художників". Для мене це було найбільшим щастям.

Зараз ви читаєте новину «Сковороду видали накладом 67 примірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі