понеділок, 09 червня 2008 16:05

Синоптик Володимир Лис переміг на "Коронації слова"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Письменник Володимир Лис: ”Премія важкувата, як би додому донести?”
Письменник Володимир Лис: ”Премія важкувата, як би додому донести?”

Церемонія нагородження переможців літературного конкурсу "Коронація слова" відбулася в четвер у столичному Театрі ім. Івана Франка. Відзначали дипломантів та лауреатів у трьох номінаціях: "Кіносценарії", "П"єси" та "Романи".

Вечір відкриває організатор конкурсу, голова правління ЗАТ "Крафт Фудз Україна" Юрій Логуш, 63 роки. Каже, що конкурс "Коронація слова" за вісім років існування відкрив понад 40 нових письменників.

— Серед них — Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Лариса Денисенко, — перераховує Логуш. — Щороку отримуємо понад тисячу рукописів. Найбільше пишуть із Київщини та Львівщини, але є і східні області. За "коронаційними" романами вже знято чотири фільми. Наступного року плануємо додати ще номінацію "Пісенна лірика" або "Лірика про кохання".

Першими нагороджують лауреатів у номінації "П"єси". Перемагає Станіслав Стриженюк із п"єсою "Судний день. Батурин".

— Це історико-патріотичний твір. Його надрукують незабаром у кіровоградському часописі "Вежа", — обіцяє зі сцени автор. Дякує організаторці конкурсу Тетяні Логуш та своїй дружині Тетяні. Каже, присвятить їм книгу "Коронований Тетянин день". Наприкінці декламує свої вірші:

— Жінки, жінки, вони не гроші — не скажеш людям, що нема!

У залі чутно сміх.

У номінації "Кіносценарії" перемагає "Ангел із патефоном" львів"ян Василя Босовича та Олександра Столярова.

— Це твір про 1930-ті роки в Україні, — розповідає 65-річний Василь Босович. — Хотів показати весь той жах, який людська психіка витримати не може. Тому довго шукав золоту середину — щоб це було страшно, але не "омєрзітєльно". Скоро мають розпочатися зйомки.

Премії в номінації "Романи" вручає співак і народний депутат Святослав Вакарчук, 33 роки.

— Для мене написати роман — це більше, ніж подвиг, — зізнається. — Коли пишу пісню, довго думаю: два куплети писати чи три? А тут люди по 200 сторінок пишуть!

Він приплив на безлюдний острів і застрелився

Слово бере один із дипломантів Ярослав Яновський.

— Свій роман "Долина Бельведеру" я надсилав на "Коронацію слова" вісім років тому, — каже. — Тоді він нічого не зайняв. Цьогоріч надіслав той самий роман — отримав відзнаку. Мабуть, журі було інше, — дивується.

Першу премію забирає 57-річний Володимир Лис із Луцька. Відзначили його роман "Острів Сильвестра".

Розмовляємо на другому поверсі Театру ім. Франка. Там улаштували фуршет для учасників конкурсу.

— Премія важкувата, як би додому донести? — Лис зважує рукою бронзову статуетку.

Питаю, чи довго працював над романом.

— Спочатку мені засіла в голові фраза: "Він приплив на безлюдний острів і застрелився", — розповідає письменник. — Довго її виношував. Почав роман цією фразою і подумав: що ж може бути далі? Уявив собі героя, який вирішив повторити в реальному житті свій роман із таким сюжетом. На острові його рятують зайці — вони розмовляють своєю заячою мовою, філософствують. Носять чоловікові траву — бо знають, що труп розкладатиметься і смердітиме.

Каже, про себе розповідати не любить.

— Я добре пишу — принаймні, сподіваюся, що добре, — витирає спітніле чоло. — Але піаритися, як-от Оксана Забужко, не люблю. Один із критиків назвав мене "першокласним письменником, але не публічною людиною". А найкращу рецензію у своєму житті отримав від одного ветерана, який написав у газету "Волинь" (Лис друкує там синоптичні прогнози. — "ГПУ"): "Читаешь этого ужасного националиста Лиса, видишь сразу — не наш человек. Но пишет, сволочь, хорошо!".

Премію "Коронація слова" вручають із 1999-го. Конкурс вважають найпрестижнішим в Україні літературним змаганням. Його преміальний фонд — 100 тис. грн. Автор найкращої п"єси отримує 10 тис. грн, автор кращого кіносценарію — 15 тис. грн. На 5 тис. грн більше вручають переможцю в номінації "Романи".

Зараз ви читаєте новину «Синоптик Володимир Лис переміг на "Коронації слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі