пʼятниця, 09 листопада 2007 19:00

Син Олега Ольжича відкрив книжковий ярмарок

З 8 по 11 листопада у столичному університеті фізвиховання та спорту діє Х Міжнародний книжковий ярмарок "Медвін: Книжковий світ-2007". За три дні тут відбудеться близько 100 презентацій. У двох виставкових залах свої видання представляють 300 видавництв.

Цей ярмарок присвятили 100-річчю від дня народження українського письменника Олега Ольжича. Відкриває його син Ольжича — 63-річний Олег Кандиба. Він приїхав зі столиці Канади Оттави. Організатори дарують йому букет жовтих троянд і тарілку, розписану петриківським розписом. Дитяче видавництво "Веселка" вручає книги його батька та діда — Олега Ольжича та Олександра Олеся.

— У Канаді живу вже шістдесят років, — Олег Кандиба говорить з англійським акцентом. — Маю маленьку, але дуже успішну фірму — консультуємо бізнесменів щодо купівлі устаткування для підприємств. Я за освітою фізик.

Просить журналіста "ГПУ" прикріпити йому до піджака металевим значком із прапором Канади синьо-жовту стрічку.

— Хочу, щоб усі бачили, що я, хоч і живу в Канаді, душею — українець. Приїжджаю до Києва кілька разів на рік. Не шкодую грошей на українські книжки, особливо історичні та літературознавчі. А от сучасної художньої літератури майже не читав. Щоразу везу з України кілька валіз книжок. У моєму канадському будинку почала тріскатися стеля в кімнаті під бібліотекою.

Щоразу везу з України кілька валіз книжок

Політиків на відкриття виставки не запросили.

— Політики — вороги культури, — каже один із організаторів, директор видавництва "Зелений пес" Віталій Капранов. — Вони зробили все, щоб на книжковому ринку була криза. Навіть оголосили задля того 2007 рік роком української книжки. У нас на сто тисяч людей — одна книгарня. А в Польщі, наприклад, одна книгарня припадає на десять тисяч людей. Щоб наздогнати Польщу, нам треба щодня протягом десяти років відкривати по одному книжковому магазину. А наші урядовці навпаки — закривають їх.

Багато людей біля стенду видавництва "Фоліо" — там роздають автографи Юрко Покальчук та Андрій Кокотюха. Протягом трьох днів відбудуться також автограф-сесії Лариси Денисенко, Ірен Роздобудько, Світлани Поваляєвої, Тані Малярчук.

52-річна киянка Анна гортає останню книжку Тані Малярчук "Говорити":

— Незрозуміле щось, — ділиться враженнями. — Я такого не читала б, а от доньці подобається. Вона зараз у школі, попросила купити їй ось це, — показує листок зі списком книжок Юрія Андруховича, Тані Малярчук та Любка Дереша. — Узяла ще книжку цього письменника, — киває на Покальчука, — бо він автографи роздавав. Купила всього шість книг, додому йду з порожнім гаманцем.

Зараз ви читаєте новину «Син Олега Ольжича відкрив книжковий ярмарок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі