вівторок, 27 листопада 2007 17:25

Сергій Поярков упав на коліна перед "Червоною Шапочкою"

Автор: фото: Віктор ЦІОН
  Художник Дмитро Крутоус біля своїх картин на виставці ”Арт Київ-2007” в Українському домі у Києві
Художник Дмитро Крутоус біля своїх картин на виставці ”Арт Київ-2007” в Українському домі у Києві

Із 44-річним київським художником Дмитром Крутоусом зустрічаємося під час фестивалю "Арт Київ-2007" у столичному Українському домі. Чоловік пропонує перекурити. Купуємо в буфеті каву й виходимо надвір. Сідаємо в білий "ланос" Дмитра.

— Цей фестиваль, — каже Дмитро російською, — цікавий не так продажами, як можливістю себе показати та на інших подивитись. Тут галеристи шукають нові морди. Мною зацікавилися дорослі галереї, зокрема "Да Вінчі". В Україні це найжирніший заклад. Репортерка з телеканалу "24" усе допитувалася, чому дітей пишу. Я й відповідаю: "Бо люблю їх". На дітях легше показувати дорослі емоції.

Євгенія Гапчинська також дітей малює...

— Женя добре вписується в будь-яку прихожу, і її гарно розкуповують. А в творчому плані це — "Ласковий май". А, скажімо, Шерік (Владислав Шерешевський. — "ГПУ") дозволяє собі видєлуватися. Захопився авангардизмом. Тому далеко не кожен його схаває.

Іван Марчук також змінив манеру письма. Ти теж перестав малювати казкові міста.

— Мене порадувало, що чувак (Іван Марчук. — "ГПУ") якось експериментує. Митець, що протягом життя працює в одній техніці, здох у день, коли досяг у ній досконалості. А потім він лише смердить. Художник, музикант цікавий лише тоді, коли по його роботі хороший психіатр може поставити діагноз.

А за твоїми картинами який можна діагноз поставити?

— Один діагноз на все життя свідчить про смерть пацієнта. Ти живеш доти, доки в тебе змінюється діагноз. Раніше я намагався догодити публіці, а тепер пишу, що мені в кайф. Коло шанувальників звузилося, але картини в майстерні не залежуються. Нині цікавлюся готикою. Вважають, що це щось моторошне, розраховане на маргіналів. А в мене готика м"яка, з гумором. Художник Сергій Поярков перед моєю "Червоною шапочкою" упав на коліна і закричав: "Аллах акбар!". Вона йому чомусь нагадала Юлію Володимирівну. Може, тому що в руках тримає сокиру середньовічного ката?

Прикурює від запальнички цигарку, затягується. Дістає з-за пазухи ланцюжок, на якому теліпається чималий кельтський хрест:

Коли церкви в Росії розписував, ледь попом не став

— Якщо забуду вдома, обов"язково в халепу попаду. То машину зачеплять, то даїшники зупинять.

Ховає хреста за пазуху і несподівано додає:

— Коли церкви в Росії розписував, ледь попом не став. Бабки за мною ходили, умовляли. У них був молодий малограмотний батюшка з трьома класами освіти. А я був радянським хіпі: закинув навчання в художньому інституті, катався "зайцем" на електричках, по всьому Союзу збирав по селах убиті ікони. А тоді відновлював їх. Якось за розписану церкву директор радгоспу привіз мені в квартиру кілька центнерів цукру.

Наприкінці 80-х Крутоус їде до Москви. Працює в напівпідпільних реставраційних майстернях. Окрім ікон, робить копії полотен відомих живописців. Їх потім продавали як оригінали. Про ті часи згадує неохоче:

— Бухав по-чорному. Літр на день — це так, для нормального функціонування організму. Пацан, а вже до підзаборного стану допився. У 28 — інсульт, відібрало весь лівий бік. Але навіть це не зупинило. Аби не знайомий з КДБ — була би хана. Він за фахом лікар-нарколог був. Теревенили ні про що, по пачці сигарет викурювали. Але він повитягував на поверхню мої проблеми, які пити змушували. І я зав"язав, навіть не тягне. Біля мольберта гантелі стоять, постійно качаюся. За життя змушують триматися рок-н-рол, тьолки й мотоцикли. Усе літо на "кавасакі" ганяв, а нещодавно пригнав із Дніпропетровська спортивний беушний мотоцикл "Хонда-600". Віддав за нього шість з половиною тисяч доларів.

1963, 3 липня — Дмитро Крутоус народився у Києві в родині диригента Олександра Крутоуса
1982 — пішов у армію
1986 — закінчив Брянське художнє училище в Росії; вступив до Ленінградського художнього інституту на факультет реставрації
1991 — переніс інсульт
1993 — вилікувався від алкогольної залежності
1993–1996 — працює реставратором у Кракові (Польща) та Ганновері (Німеччина)
1999 — познайомився з художницею Світланою Дудник; відтоді живе з нею в цивільному шлюбі

Зараз ви читаєте новину «Сергій Поярков упав на коліна перед "Червоною Шапочкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі