четвер, 22 липня 2021 05:31

Сергій Лозниця звинувачує українців у єврейських погромах

Сергій Лозниця звинувачує українців у єврейських погромах
Український режисер 56-річний Сергій Лозниця отримав спеціальний приз журі премії "Золоте око" на 74-му Каннському кінофестивалі за документальний фільм "Бабин Яр. Контекст". Стрічка присвячена розстрілу нацистами 33 771 єврея в Києві у вересні 1941-го. Фото: festival-cannes.com

Український режисер 56-річний Сергій Лозниця отримав спеціальний приз журі премії "Золоте око" на 74-му Каннському кінофестивалі. Відзначили за документальний фільм "Бабин Яр. Контекст".

Присвячений розстрілу нацистами 33 771 єврея в Києві у вересні 1941-го. У стрічці використали архівні кадри, свідчення виконавців злочину й тих, кому вдалося вижити.

На прем'єрі був аншлаг. Квитки розібрали за два дні до показу.

Фільм зробили на замовлення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", який фінансують російські бізнесмени Михайло Фрідман, Павло Фукс і Герман Хан.

— Лозниця — глибокий інтелектуал і обдарований, вимогливий до себе режисер. Але здавна перебуває в імперській пастці, — каже культуролог та артменеджер Іван Козленко, 39 років. — З 1990-х в Україні не живе, не пов'язує з нею майбутнє, давно не перебуває в нашому культурному контексті.

Фільм "Бабин Яр" потрібен. Для глибшого усвідомлення самих себе. Зокрема, ролі українців у Голокості. Ми досі не готові приймати неприглядні факти.

На жаль, Лозниця вдається до відвертих маніпуляцій. Показує погроми, які роблять ніби українці. Але не зовсім, радше — радянські люди з певними зовнішніми ознаками, як-от вишиванки. Це свідчить про намір не називати речі своїми іменами, але водночас кинути звинувачення в бік України.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Лозниця звинувачує українців у єврейських погромах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі