понеділок, 02 червня 2008 17:47

"Сафо" зацікавила Берлінський кінофестиваль

— Нарешті світ зрозумів, що в Україні є кіно, — каже 57-річний Андрій Халпахчі, директор Української кінофундації. — На Каннському кінофестивалі закордонні компанії купили права на показ стрічок, які ми презентували.

Кінофестиваль тривав із 14 по 25 травня на французькій набережній Круазетт. Україна вперше отримала у "Віллаж Інтернасьйональ" власний павільйон, площею 24 кв. м. Його стіни пофарбували в чорне, щоб приміщення видавалося більшим. Поставили кілька рядів стільців та великий телевізор. Усередині працівники компанії "Немірофф" частували алкогольними коктейлями.

На покази українці розіслали 4,5 тис. запрошень.

— Павільйон був переповнений, не всі гості поміщалися, — розповідає Халпахчі. — Стояли на вулиці й слухали, що відбувається в приміщенні.

Еротичним фільмом "Сафо", який цьогоріч на Ялтинській кіностудії зняв англієць Роберт Кромбі, зацікавився Берлінський кінофестиваль.

— З Берлінале попросили нікому не віддавати "Сафо". Вони хочуть, щоб фестивальна прем"єра відбулася наступного року в Берліні, — каже Халпахчі.

Стрічка "Сафо" мала найбільший попит у закордонних дистриб"юторів.

— За кілька днів підписали контракти на продаж із п"ятьма компаніями, — додає директор Ялтинської кіностудії Олег Малишевський. — Зацікавилися Центральна та Східна Європа, Азія, США, Канада. Раніше цей фільм ми пропонували для участі в конкурсній програмі Канн. Але на наш лист навіть не відповіли.

У Каннах продали права й на іншу роботу Ялтинської кіностудії — мультфільм "Пригоди бравого вояка Швейка". Він ще на стадії виробництва, та на 12 років наперед його вже придбали Чехія, Словаччина й Угорщина. Готують угоди з Польщею, Румунією, Болгарією, Австрією, Німеччиною.

Історичну драму "Богдан-Зіновій Хмельницький" Миколи Мащенка презентували в російському павільйоні.

— За тиждень до Канн нам повідомили, що кіностудія імені Довженка продала її російській компанії. У Міністерстві культури про це навіть не знали. Тепер кошти, які отримають із прокату, потраплять до кишень російських бізнесменів. А вони навіть не зробили нормальної презентації фільму. У павільйоні було всього кілька людей. DVD із фільмом, які можна було б роздати закордонним дистриб"юторам, у них не було.

Та й вечірки в них були гірші, — додає Халпахчі. — Ми проводили одну по сусідству з росіянами. На нашій грав етно-гурт "ДахаБраха". Російські гості повтікали від росіян до нас.

За п"ять днів покажуть 58 фільмів

58 українських фільмів покажуть на фестивалі "Дні українського кіно", що пройде з 2 по 6 червня в столичному Будинку кіно. Повнометражних художніх картин покажуть дев"ять. Зокрема, драми одеських режисерок Кіри Муратової, 73 роки, та Єви Нейман, 34 роки, — "Два в одному" та "Біля річки". Дитяча стрічка "Прикольна казка" киянина 55-річного Романа Ширмана й гостросюжетний детектив "Убивство у зимовій Ялті" Олександра Муратова, 73 роки. Любителів історії зацікавить фільм "Богдан-Зіновій Хмельницький" Миколи Мащенка, 79 років. Інша історична картина — "Братство", 54-річного Станіслава Клименка, описує романтичні стосунки Тараса Шевченка і княгині Варвари Репніної. У стрічці йдеться також про долю студента Петрова, за доносом якого арештували учасників Кирило-Мефодіївського братства.
Упродовж п"яти днів у Будинку кіно покажуть також вітчизняні короткометражки, документальні й анімаційні фільми. Востаннє такий фестиваль проводили чотири роки тому. Початок щоденних сеансів о 14.00. Вхід вільний.

Іван СТОЛЯРЧУК

Зараз ви читаєте новину «"Сафо" зацікавила Берлінський кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі