пʼятниця, 05 липня 2019 06:51

Розправи придушують здатність мислити

Розправи придушують здатність мислити
Костянтин Кляцкін зняв фільм "Крихка свобода". kino-teatr.u

— Свобода вибору, висловлювань зникли би за один день, якби наші міста опинилися в окупації, — каже режисер 27-річний Костянтин Кляцкін.

Зняв короткометражний документальний фільм "Крихка свобода". Стрічка розповідає про українців, які були ув'язнені в підвалі колишньої Луганської облдержадміністрації після російської окупації 2014 року.

— Я вдячний кожному з п'яти героїв, які довірилися нам. Ми створили фільм, що буде зрозумілий у будь-якому місті України.

35-хвилинна "Крихка свобода" містить інтерв'ю з п'ятьма колишніми полоненими. Основою для зйомок стала інформація про катування і жорстоке поводження, зібрана правозахисниками для аналітичного звіту "За ґратами "будинку уряду ЛНР". Більшість опитаних утримували в підвалі за проукраїнську позицію або допомогу українським військовим.

— Робота над фільмом була непростою, героям треба було згадати і знову пережити все, що відбувалося в полоні. Але це важливо й потрібно — багато людей досі перебувають там у жахливих умовах, — говорить журналіст Олександр Ретівов, 64 роки. — По той бік лінії зіткнення обвинувальні вироки штампували всім підряд з однією метою — залякати. Це терор над мирним населенням. Такі розправи придушують волю, здатність критично мислити і оцінювати дійсність.

Автори стрічки показують правду, про яку намагається забути і самоусунутися влада. "Крихка свобода" розповідає, що таке "русский мир" на конкретних квадратних метрах підвалу Луганської ОДА. Це немов зріз усієї квазіреспубліки в мініатюрі.

Зараз ви читаєте новину «Розправи придушують здатність мислити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі