понеділок, 20 жовтня 2008 19:04

Романові Балаяну не сподобалося відкриття "Молодості"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Режисер Роман Балаян (ліворуч) і директор кінофестивалю Андрій Халпахчі біля входу в кінотеатр ”Київ”. У ньому з 18 по 26 жовтня триватиме ”Молодість-2008”
Режисер Роман Балаян (ліворуч) і директор кінофестивалю Андрій Халпахчі біля входу в кінотеатр ”Київ”. У ньому з 18 по 26 жовтня триватиме ”Молодість-2008”

"Це катастрофа — показувати фільм у палаці "Україна"! Три роки тому польський режисер Роман Поланський благав під час відкриття фестивалю "Молодість" налаштувати в залі палацу зображення і звук. Але сучасну апаратуру досі не купили. Замість екрана висять простирадла, які подружжя Мозгових використовувало десять років тому (Микола Мозговий — гендиректор, його дружина Віолетта — головний режисер палацу "Україна". — "ГПУ"). Не знаю, за що ми заплатили 120 тисяч гривень оренди. Ще 30 тисяч з нас узяли за додаткові послуги. Поставити на сцені рояль коштує 600 доларів", — обурюється художній керівник кінофестивалю "Молодість"Андрій Халпахчі, 57 років.

Перепрошує в режисера Романа Балаяна, 67 років, за погану якість показу. Його стрічкою "Райські птахи" 18 жовтня у столиці відкрили 38-му "Молодість".

— Я був обурений, але вже не міг зупинити показу фільму. Друзі в перші 20 хвилин не розуміли, про що говорять актори, а потім призвичаїлися, — згадує Балаян.

Стрічку зняли півроку тому. Її показали на п"ятьох міжнародних кінофестивалях. На "Кіно-Ялта" фільм отримав відзнаку за найкращу режисуру, на російських фестивалях "Кіношок" і "Московські прем"єри" — дві відзнаки за акторську гру. У картині йдеться про людей, яких зламала радянська тоталітарна система. Дія відбувається на початку 1980-х.

— Не раз чув, що "Райські птахи" не найкращий мій фільм. Можливо. Це найпростіша моя стрічка. Я прагнув зробити її зрозумілою простим людям, — зазначає Роман Балаян. — Моє покоління режисерів виховане в несвободі. На шедеври нас надихала боротьба проти неї.

Перед показом виступив глава держави Віктор Ющенко, який є почесним президентом фестивалю. Він нагородив Балаяна статуеткою "Скіфський олень" за внесок у світове кіномистецтво.

Режисер "Каліфорнійської мрії" Крістіан Немеску загинув у автокатастрофі

Фестиваль триватиме до 26 жовтня. На ньому покажуть 300 фільмів із 60 країн. 62 картини розглядатимуть у конкурсній програмі. Журі очолює голлівудський актор Арман Ассанте, 59 років. Він грав капітана Дуґа Джонса у фільмі "Каліфорнійська мрія". Торік стрічка отримала на "Молодості" нагороди журі та Міжнародної асоціації кінокритиків. За правилами, минулорічний переможець має очолювати журі наступного року. Режисер "Каліфорнійської мрії" Крістіан Немеску загинув у автокатастрофі, тож до Києва запросили Армана.

Ассанте знявся у ста фільмах, зокрема в російському бойовику "Дзеркальна війна" Василя Чигинського. Нині знімає документальну стрічку про євреїв в Україні й комедію про американську поліцію.

В Україні актор не вперше.

— Нещодавно приїжджав до Одеси на фестиваль фільмів про джаз, — розповідає він англійською. — З дитинства цікавився Східною Європою, особливо Росією. Прочитав товстелезну біографію Льва Толстого.

До журі увійшли російська акторка Алла Демидова, 72 роки, угорський режисер 45-річний Андраш Фесош, керівник Тбіліського кінофестивалю Гага Чхеїдзе, 51 рік, журналіст 53-річний Юрій Макаров та художник Сергій Якутович, 55 років.

Автор найкращого фільму отримає $10 тис. За найліпшу повнометражну стрічку дадуть $5 тис., за короткометражну та студентську — по $2,5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Романові Балаяну не сподобалося відкриття "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі