четвер, 05 червня 2008 17:33

Романа Микитюка львівські "бітломани" називають "Полом МакКартні"

Акустичний концерт пісень "Бітлз" організували минулої п"ятниці члени львівського фан-клубу "ліверпульської четвірки". Виступали на вул. Джона Леннона на околиці міста.

— Фан-клуб створили 30 січня 2002 року, в річницю останнього концерту "Бітлз" на даху їхньої студії, — розповідає голова клубу Володимир Михалик, 48 років. — Тусувалися в клубі "Yellow Submarine" в центрі міста. Але потім власник вирішив змінити концепцію закладу — на тому місці з"явився салон гральних автоматів, а потім магазин одягу. Ми перенеслися на вулицю Джона Леннона. Висадили тут алею з кленів і акацій на честь співака.

На вул. Джона Леннона розташовано три п"ятиповерхівки. Поряд зводять четвертий будинок. Фани поставили на пагорбі перед дитячим майданчиком колонки, мікрофони. Кілька музикантів налаштовують гітари. Біля них юрмиться дітвора.

Глядачів збирається не більше десятка. До імпровізованої сцени підходить Лілія Криницька, 26 років. Прийшла послухати свого хлопця, 26-річного Давида Акуляна.

— Щойно звільнилася з роботи — побігла сюди, — каже. — Вийшла з маршрутки, чую — мій Давид уже співає. Хоч у мене вдома такі концерти щодня.

— Слухаю "Бітлз" з 15 років, — говорить Давид. — Знаю напам"ять понад сотню пісень.

Хотів із друзями створити гурт "Бітлз-2". Навіть "Джона Леннона" знайшли

— Уперше почув "Бітлз" у 1965 році, — згадує член фан-клубу 56-річний Ілько Лемко. — Для мене це був прорив. Дістати записи "бітлів" було важко. Я записував пісні зі старенької радіоли. Саморобним перехідником під"єднував її до бобінного магнітофона. Платівки "Бітлз" на чорному ринку коштували не менше 40 рублів. У ті часи це була половина зарплати. А подвійну платівку Джорджа Харрісона я свого часу придбав за 400 рублів.

Розповідає, що музика "Бітлз" у радянські роки була під неофіційною забороною.

— Якось я знайшов інструкцію для дружинників тих часів, — розповідає. — Там пише, що на танцях їм дозволено підходити й робити зауваження музикантам або танцюючим: мовляв, хтось неправильно рухається.

49-річного Романа Микитюка львівські "бітломани" називають "Полом МакКартні". Чотири роки тому він переміг у конкурсі двійників "Бітлз", який відбувався на вул. Джона Леннона. Сам є вокалістом оперного театру.

— Я молодший від свого позашлюбного батька на сімнадцять років, — сміється. — В юності на МакКартні ще більше був схожий. Коли вчився в Києві, хотів із друзями створити гурт "Бітлз-2". Навіть "Джона Леннона" знайшли.

Членами фан-клубу "Бітлз" є перекладач Віктор Морозов, співачка Руслана Лижичко та її чоловік Олександр Ксенофонтов, мер Львова Андрій Садовий, учасники гуртів "Піккардійська терція" та "Океан Ельзи".

14 червня фани поїдуть до Києва на концерт Пола МакКартні. Наступний вуличний виступ планують провести 9 жовтня, у річницю народження Джона Леннона.

На концерті МакКартні використають 80 тонн апаратури


Фан-клуби британського гурту "Бітлз" на сайті  http://map.beatlesinmylife.org.ua/ — "Бітлз" у моєму житті" — запустили проект "Інтерактивна карта України". Його мета — зібрати якнайбільше привітань і повідомлень для Пола МакКартні, який виступить на київському майдані Незалежності 14 червня.
Щоб залишити повідомлення, на сайті треба заповнити анкету: написати своє ім"я, прізвище та завантажити своє фото. Нині найбільше привітань від жителів центральних і східних областей України. "Передаю привет в свою молодость!" — пише Ірина з Константинівки на Луганщині. А Дмитро з Одеси закликає всіх одеських "бітломанів" єднатися та їхати на концерт до Києва. Багато вітань пишуть англійською: цитують уривки з улюблених пісень "Бітлз", а жінки зізнаються МакКартні в коханні.
— Сценарій київського концерту МакКартні розробляє спільно з українськими та британськими постановниками, — каже Микита Потураєв із Фонду Віктора Пінчука. — Сцену, звук, спецефекти готує понад двісті найкращих фахівців із Англії. Для концерту використають найсучасніші музичні технології. Вага апаратури, яка необхідна для виступу, — 80 тонн. Її 4 червня привезли до України 20 вантажівками.

Лєра ЛАУДА

Зараз ви читаєте новину «Романа Микитюка львівські "бітломани" називають "Полом МакКартні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі