пʼятниця, 16 травня 2008 17:34

Роман Віктюк ставив автографи дітям на долонях

Дитяча книжкова виставка-ярмарок "Форум видавців — дітям" минулих вихідних відбулася у Львові. Свої книжки в Палаці мистецтв виставили 60 видавництв з усієї України. Найбільше — місцеві та столичні.

Першого дня зранку поміж стендів із книжками поволі походжали почесний гість форуму 71-річний режисер Роман Віктюк попід руку із президентом Форуму видавців Олександрою Коваль, 50 років. Діти підбігають до Віктюка по автографи.

— Я навіть не думав, що такі діти малі, а мене знають, — дивується режисер, розписуючись у блокнотах, на листівках і руках малечі. — Доки не прочитаєте книжки, не мийте рук.

Віктюк пообіцяв приїхати до Львова ще у вересні, на XV книжковий ярмарок.

Популяризувати українську дитячу книжку запросили й співаків. Львів"янин Павло Табаков зачитав "Пригоди барона Мюнхаузена", Наталка Валевська казку Андерсена "Ромашка", а Валерій Харчишин із гурту "Друга ріка" уривок повісті "Принц та злидар" Марка Твена. Потім додав, що в дитинстві найбільше любив перечитувати "Пригоди Тома Сойєра" цього автора.

На форум до Львова з"їхалися 90 переможців конкурсу "Найкращий читач-2008". Цьогоріч у ньому змагалися 140 тис. дітей 12–13-років. З-поміж сотні книжок, виданих упродовж 2007–2008 років, запрошені діти під час фестивалю дитячого читання "Книгоманія", що проходив на форумі, визначали найкращу книгу ярмарку. Обрали "Таємниці міста Лева" видавництва "Аверс".

— Ми дивилися, чи книжка цікаво написана, як оформлена та чи великі літери, — каже киянка Анна Кулаєва, 12 років.

Поет Дмитро Павличко представив на форумі свою нову книжку "Найкраще місце на землі", Марія Чумарна — "Цокає годинничок", видавництво "Грані-Т" — дитячу книжкову серію "Дивний детектив". 37-річний Андрій Кокотюха, автор книжок "Рік пригод. Полювання на золотий кубок" та "Мисливці за привидами" зауважив, що ніколи не стане письменником, який зможе зацікавити наймолодших.

— Я можу писати для підлітків. Для менших — складно, — пояснює. — Я й так боявся зійти на повчальний тон: слухайте маму, тата, не паліть під сходами.

Дитячі книжки на форумі коштували від 3 до 60 грн.

— Книговидавнича справа в Україні значно гірша, ніж про неї говорить президент Віктор Ющенко. Вона потребує більшої підтримки, — підсумовує Олександра Коваль. — У Росії за рік видається приблизно 660 мільйонів книжок, із них 120 мільйонів — дитячі. А в Україні — всього 50 мільйонів. Дитячих так мало, що їх не підраховують. Зовсім погано з книжками для дітей до 3 років.

Наприкінці травня Форум видавців проведе книжковий ярмарок у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Роман Віктюк ставив автографи дітям на долонях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі