пʼятниця, 25 квітня 2008 16:01

Роман Кофман отримав орден за заслуги перед Німеччиною

  Диригент Роман Кофман: ”Колись мені вручили премію на честь 100-річчя Леніна”
Диригент Роман Кофман: ”Колись мені вручили премію на честь 100-річчя Леніна”

Диригента Київського камерного оркестру Романа Кофмана, 71 рік, німецький посол, Райнгард Шеферс та його дружина Мехтільд Шеферс нагородили Офіцерським хрестом ордена "За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина". Цього року закінчується 5-річний контракт маестро із Боннським симфонічним оркестром, де він був диригентом.

— Коли я приїхав до Бонна, сказав, що рівень їхнього симфонічного оркестру прагну зробити ще вищим, ніж він є. Окрім того, додав я, мені хотілося б виконувати тут твори композиторів моєї країни. Багато із задуманого мені вдалося. Ця нагорода, мабуть, і є тому підтвердженням. Отже, німці щось таки побачили у моїй справі, щось їх зачепило.

Церемонія нагородження відбулася в резиденції посла, що в Києві на вул. Горького, 15. Серед запрошених — відомі українські музиканти, зокрема й учні Романа Кофмана з київської консерваторії, де він викладає.

— Перед врученням підійшла до мене одна моя знайома, — розповідає маестро. — Каже: "Бачиш, Романе, немає пророка у своїй вітчизні". Ти 50 років пропрацював в Україні і влада не звертала на тебе уваги, а там за п"ять років — помітила". — "Чого ж, — кажу їй, — колись мені вручили премію на честь 100-річчя Леніна". Я був тоді здивований: 100 років Леніну, а вітають мене. Але заспокоївся, коли дізнався, що таку премію отримали багато людей, які над чимось чесно і самовіддано трудилися. Cміятиметеся, але сьогодні, 22 квітня, в день вручення мені німецької нагороди, — радянський вождь також святкував би свій день народження. Такий-от збіг дат. А може, іронія долі: Ленін навіть не мав музичного слуху.

На вечорі грав струнний квартет "Розумовський". В одному із творів Моцарта партію скрипки виконав нагороджений. Потім каже, що на скрипці не грав уже літ зо 30. Але виконував так, ніби добре репетирував напередодні.

Зараз ви читаєте новину «Роман Кофман отримав орден за заслуги перед Німеччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі