середа, 25 червня 2008 15:47

Роман Балаян показав "Райських птахів"

  Актор Олег Янковський у фільмі ”Райські птахи” Романа Балаяна зіграв дисидента. Події розгортаються 1981-го. Для глядачів із молодшого покоління автори уточнюють у титрах: ”4 роки до оголошення перебудови”
Актор Олег Янковський у фільмі ”Райські птахи” Романа Балаяна зіграв дисидента. Події розгортаються 1981-го. Для глядачів із молодшого покоління автори уточнюють у титрах: ”4 роки до оголошення перебудови”

Прем"єра фільму "Райські птахи" київського режисера Романа Балаяна, 67 років, відбулася в суботу під час Московського міжнародного кінофестивалю.

— Хвилююся перед показом, — зізнається актор Олег Янковський, 64 роки. — Посилаю дивитися картину свою велику родину.

Увечері в театрі Ленком він має грати у спектаклі "Tout paye, или Всё оплачено".

У картині Балаяна Янковський втілює письменника-дисидента, який має надприродний дар — уміє літати. Його переслідує КДБ. Він легко може полетіти на Захід, але залишається, щоб навчити літати молодого колегу.

— 1990 року я мав знімати спільний франко-радянський фільм, який потім так і не відбувся, — розповідає історію створення "Райських птахів" Роман Балаян. — У Парижі композитор Енрі Лолашвілі дав мені почитати оповідання російського емігранта Дмитра Савицького. Але технічно екранізувати його було тоді важко — комп"ютерна графіка була на нулі. А два роки тому в одній київській книгарні я знову побачив ту саму книгу Савицького й вирішив повернутися до своєї ідеї.

Сценарій написав азербайджанський письменник Рустам Ібрагімбеков, 69 років. Із Романом Балаяном вони працювали над стрічками "Храни меня, мой талисман" та "Филёр".

— Сьогодні 70 відсотків населення колишнього СРСР перебуває в матеріальній скруті та мріє про повернення минулого, — каже Ібрагімбеков. — А інші 30 процентів, яких переслідували, — творча частина, що в той час страждала, — навпаки, не хоче. Мій сценарій — про останніх. У фільмі той час ми показали доволі жорстко, щоб нікому не хотілося в нього повертатися.

Прем"єра "Райських птахів" відбувається в московському кінотеатрі "Октябрь" на Новому Арбаті. Великий зал, що може вмістити 1518 глядачів, заповнений на три чверті.

— Останній кадр, там де крупним планом показали плачуче закривавлене обличчя героя, мені нагадав останній кадр із "Утомленных солнцем" Микити Михалкова, — ділиться по закінченні сеансу московський кінокритик Віта Рамм.

— Жодного стосунку до Михалкова останній кадр не має, це ж картина норвежця Едварда Мунка "Крик", — парирує москвичці арт-директор київського фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 47 років. — Фільми Михалкова зіткані з кіноцитат, жодного свого кадру він не має. У цілому фільм Балаяна зроблений тактовно, є відчуття нерву, навіть сорому за той час. У мене тільки претензії до операторської роботи Богдана Вержбицького. Балаян не міг не дати роботу своєму другові. Та на майбутнє йому варто запрошувати або росіянина Юрія Клименка, або українця Сергія Михальчука — кращих операторів на пострадянському просторі.

Актор Сергій Гармаш, 49 років, обговорює фільм із кінодраматургом й актором Олександром Адабаш"яном, 62 роки.

— Це ж за тією книжкою, де звучить думка, що літати можна тільки при несвободі? — уточнює Гармаш в Адабаш"яна.

— Я її читав в часи, коли ця думка здавалася дивною, — згадує той. — Існувала залізна завіса, і раптом пишуть, що справжнє життя тут, а не на Заході. Мені важко поєднати в голові книжку й фільм. Думаю, все-таки Балаян створив новий, незалежний твір.

Переможців журі Московського кінофестивалю, яке очолює норвезька актриса й режисер Лів Ульман, 69 років, оголосять 28 червня. Крім української картини "Райські птахи", в конкурсі беруть участь фільми іще з 17 країн.

На широкий екран стрічка вийде восени цьогоріч. Буде дубльована українською.

Зараз ви читаєте новину «Роман Балаян показав "Райських птахів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі