четвер, 06 вересня 2007 17:21

Режисерові Михайлу Іллєнку дали сто тисяч гривень

Премію імені Олександра Довженка за видатний внесок в український кінематограф дали 60-річному режисерові Михайлові Іллєнку. Вона становить 100 тис. грн.

"ГПУ" поцікавилася, на що режисер їх витратить.

— Гроші у мене не залежуються, — ухильно відповідає Іллєнко. — Як і у всіх людей, у кого їх небагато. Усе одно для мого фільму "Толока" цього мало.

Прошу розповісти про стрічку.

— Для її зйомок треба не менше двадцяти двох мільйонів гривень. Це художнє кіно про жінку Катерину, — розповідає режисер. — Вона чекає коханого, не помічаючи, як проходять століття. Толока — це українська традиція. Якщо у когось згорав дім, сусіди, хоч і сварилися ще вчора, спільно допомагали погорільцю піднятися. 17 разів біда руйнує хату Катерини. І завжди толока допомагає їй відбудуватися. Уперше — за часів козаччини, востаннє — після Чорнобильської катастрофи.

Режисер каже, що сценарій фільму 2002-го затвердив Мінкульт. Але зйомок не розпочали, бо тодішнього директора кіностудії ім. Довженка Віктора Приходька цей фільм не зацікавив.

Премію Михайлові Іллєнку вручав президент Віктор Ющенко на кіностудії.

— Президент обіцяв повернути українське кіно на екрани, — розповідає Іллєнко. — А я йому подарував свою книгу зі сценарієм "Толоки" та сімдесят фільмів українських молодих режисерів. Серед них найкращий мультфильм Берлінського кінофестивалю "Йшов трамвай дев"ятий номер" киянина Степана Коваля, короткометражка "Тир" Тараса Томенка, яку визнали кращою на Берлінському кінофестивалі. А ще картина Валентина Васяновича "Проти сонця", що взяла другий приз на кінофестивалі у французькому місті Клермон-Ферран.

Премія імені Олександра Довженка присуджується з 1995-го. Тоді нею удостоїли актора Борислава Брундукова. 1999-го премію дали знімальній групі кінокомедії "За двома зайцями". Оператором фільму був старший брат Михайла Іллєнка Вадим. 2005-го лауреатом премії став другий брат Михайла Іллєнка Юрій.

Зараз ви читаєте новину «Режисерові Михайлу Іллєнку дали сто тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі