пʼятниця, 03 лютого 2012 06:15

Проскурня купав актрис у крижаному морі

П'єсу "Язичники" драматурга Ганни Яблонської поставили на сцені Одеського театру української драми. Рік тому Ганна 29-річною загинула під час теракту в московському аеропорту "Домодєдово". Одеситка летіла, щоб отримати нагороду російського журналу "Мистецтво кіно" за найкращий сценарій року. В неї залишилася маленька донька.

— У п'єсі показаний образ священика-корупціонера, який займається контрабандою. Тому коли Аня померла, деякі святоші собі дозволяли сказати, що це її Бог покарав, — розповідає режисер Сергій Проскурня, 54 роки.

Виставу назвав "Терористи". У ній ідеться про нещасливу родину. Герой — безробітний музикант. Його дружина працює на двох роботах, щоб оплатити навчання доньки Христини. Та кидає інститут, пропадає ночами. Рятувати сім'ю приїжджає богомільна свекруха. Матеріальне становище покращується. Усі в цьому бачать Боже провидіння. Насправді родині допомагають гроші нечесного священика.

— Головний конфлікт відбувається всередині сім'ї. Він призводить до втрати Бога в собі, — пояснює Сергій Проскурня. — Без Бога ми всі стаємо терористами для ближніх, яких не завжди можемо зрозуміти.

Актори одеських театрів не схотіли брати участь у постановці "Терористів".

— Комусь не сподобалася ненормативна лексика. Хтось вважає, що театр має бути лише комфортний, а не роз'ятрювати глядача. Хотів, аби спектакль був зірковий, але зірки відмовилися. Лише Олексій Горбунов дуже просився зіграти сусіда-алкоголіка, проте не зміг через зйомки в Петербурзі.

Півроку на Одеській кіностудії тривав кастинг. Прослуховували всіх — професійних акторів і аматорів. Репетиції тривали 18 днів.

— Христина на сцені має поголити голову. Тому на три прем'єрні дні в цій ролі задіяні кілька актрис. Спробу її самогубства ми покажемо на екрані. Щоб зняти ці кадри, просили актрис стрибати в холодне море. Робили це на Водохреще. Тому не боявся, що хтось захворіє.

Наступного року в Одесі планують організувати театральний фестиваль, присвячений творчості Ганни Яблонської. Вистави за п'єсою "Язичники" також поставлять у Росії, Польщі, Німеччині, Литві.

— В Одесі ще раз зіграємо, коли в актрис волосся відросте, — каже режисер.

Зараз ви читаєте новину «Проскурня купав актрис у крижаному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі