понеділок, 24 березня 2008 15:12

Проню Прокопівну одружили з Голохвастовим

Під час гастролей московського театру імені Є. Вахтангова минулого тижня в Києві актриса Марія Аронова, 36 років, грала Проню Прокопівну у виставі "За двома зайцями".

— Я хочу, щоб у цій історії кожна жінка впізнала себе, — каже вона. — Кожна жінка, як і Проня, хоче щастя, щоб її кохали. Немає значення, що я з наклеєним носом, у яскравих костюмах. Головне, що ці сльози Проні ідуть від серця.

На сцені Театру російської драми москвичі показали дві вистави. "За двома зайцями" М. Старицького в перекладі російською О. Островського вахтангівці грають із 1997 року. За роль Проні Марія Аронова отримала театральну премію "Кришталева Турандот".

— Це вже не та вистава, що була раніше, — говорить Ольга Сумська, 41 рік, яку зустрічаємо в фойє після вистави. — Я бачила її кілька років тому в Москві, було значно краще. Сьогодні прийшла подивитися на Аронову. Немає ансамблю, де б усі актори були на висоті. Цікава лише Марія. Вона справжня зірка, від початку і до кінця веде свою роль досконало. Хоча ліризму в її грі немає. Я просто сміялася. От коли дивилася на Проню Тамари Яценко в Молодому театрі, плакала.

52-річна Тамара Яценко Проню Прокопівну грає понад чверть віку. Вона теж прийшла на виставу. Каже, що цікаво подивитися на Аронову в цьому образі.

— Вона талановита актриса, — додає. — А щодо вистави в цілому, то українці показані гротескно, навіть із негативним забарвленням. Лише п"ють і сваряться. Немає ліризму, без якого ця історія неможлива.

На сцені українські хати, парубки і дівчата у вишиванках співають народні пісні. Батько Проні Сірко ховає від дружини горілку, п"є її з друзями прямо з горла.

— Російські режисери часом дозволяють собі щось таке, що мене б убили, якби щось подібне сказала про них, — веде далі Яценко. — Я розумію, це гротеск, та треба мати міру. Але глядач приймає все "на ура".

Режисер вахтангівців Олександр Горбань змінив кінець твору. Проня не зважає на те, що Голохвастов (Михайло Васьков) її обманув, і тягне його під вінець.

— Мені сподобався кінець, — ділиться Ольга Сумська. — Тут це доречно. Адже в Аронової Проня — справжній генерал, який усіма командує. Вона захотіла одружитися, й ніхто їй не завадить. А її грошей вистачить на двох.

У другий вечір показали "Дядечків сон" Ф. Достоєвського. Ця вистава — бенефіс 85-річного актора Володимира Етуша. Він грає багатого старого князя, який ледь рухається, все забуває і засинає, не договоривши, що хотів. Героїня Марії Аронової збирається віддати за нього свою доньку. Князь погоджується, але згодом усе забуває і думає, що це йому наснилося.

Кожен вихід Володимира Етуша зал зустрічав оплесками. Вистава тривала 3,5 год.

Зараз ви читаєте новину «Проню Прокопівну одружили з Голохвастовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі