неділя, 11 березня 2007 16:48

Президент вручив Шевченківські премії

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Зліва направо шевченківські лауреати Михайло Мельник,Андрій Чебикін, Іван Остафійчук, Раймонд Турконяк,Тарас Федюк, Дмитро Стус та Микола Гобдич
Зліва направо шевченківські лауреати Михайло Мельник,Андрій Чебикін, Іван Остафійчук, Раймонд Турконяк,Тарас Федюк, Дмитро Стус та Микола Гобдич

Державну премію імені Тараса Шевченка вручав президент України Віктор Ющенко, 53 роки, у п"ятницю у Національній опері. Нині лауреатам давали 130 тис. грн, а торік — 100 тис. грн.

Біля входу стояли металошукачі. Коли повз них проходила кореспондент "ГПУ", пролунав дзвін. Прилад відреагував на металеві набійки на чоботах. Охоронець з ліхтариком кілька хвилин оглядав дамську сумочку, поки зрозумів, у чому справа.

Президент приїхав за 5 хв. до початку. Його 45-річна дружина Катерина була одягнена у вишиванку та довгу чорну спідницю. Сіла у бельетажі поряд із лауреатами. Сімох охоронців Віктор Ющенко залишив на виході з ложі. Сам же пішов на сцену вручати нагороди.

Чоловіки прийшли в ділових костюмах, жінки — у коктейльних сукнях. Людей було мало. Тому глядачів із верхніх ярусів запросили до партеру.

У холі митці пошепки говорили, що премія знецінилася. Мовляв, колись лауреатами були Павло Тичина, Ліна Костенко, Сергій Параджанов. А більшості цьогорічних лауреатів українці не знають. Проте на диктофон ніхто цього сказати не наважився.

65-річний голова Шевченківського комітету Роман Лубківський сидів біля президента в бельетажі.

— В останній день, коли визначали лауреатів, — зізнається, — ми сперечалися з 10-ї ранку до 8-ї вечора. Голосували таємно. Головним критерієм відбору була масштабність явища.

Шевченківську премію вперше за останні десять років отримали іноземці. Польський поет Остап Лапський, який пише українською, приїхати не зміг. Американець українського походження Раймонд Турконяк, 57 років, був із 82-річною мамою Стефанією. Він довго жив в Америці, але кілька років тому переселився до Львова. Отримав нагороду за переклад Острозької Біблії сучасною українською мовою.

Митці пошепки говорили, що премія знецінилася

— Тридцять років її перекладав! — схвильовано говорить Турконяк "ГПУ". — Починав, коли жив в Америці. Гроші витрачу на видання своєї книжки.

49-річному засновникові Дніпропетровського театру одного актора "Крик" Михайлові Мельнику премію вручили за виставу "Гріх". Вона конкурувала з постановкою продюсерського центру "Бенюк і Хостікоєв" "Про мишей і людей", де головні ролі виконують Наталія Сумська та Богдан Бенюк.

— Мені кожної миті здавалося, ніби щось станеться, і мені цих грошей не дадуть, — каже Мельник. — Тоді помре моя надія вивчити дітей: 14-річного Ростислава і 6-річну Марту. Як художньому керівникові "Крику" мені держава платить 600 гривень, а як акторові — 580. Я не маю дачі, машини чи банківського рахунку. Заплачу за квартиру, й залишається мізер. Ми з дружиною ніколи не були за кордоном. Навіть на море ніколи не їздили. Тепер пообіцяв їй подорож до Єгипту.

66-річний львівський художник-графік Іван Остафійчук премію вкладе у свою галерею.

40-річний літературознавець Дмитро Стус отримав премію за книгу про свого батька "Василь Стус: життя як творчість":

— Матеріал збирав із 1989-го. Писав книжку три роки. За премію поремонтую хату у селі Дмитрівка під Києвом. А також віддам борги.

Після вручення на першому поверсі був фуршет. Туди пропускали за попередньо розданими жовтими талонами. Президент  спочатку відвідав виставку "Золота підкова Черкащини". На другому поверсі в холі опери поставили стенди із фотографіями, короваями та вишитими рушниками. Ющенко біля них затримався хвилин 20. Біля стенду Національного парку "Софіївка", що в Умані, екскурсовод подарувала Вікторові Андрійовичу літрову банку меду й рожеву азалію в горщику.

— Я завжди воджу президентські делегації, міністерські, — похвалилася жінка "ГПУ", але називатися відмовилася. — Колись навіть Черномирдін до нас приїжджав. Мед і квітка для Ющенка від нашого керівництва.

Президент передав дарунки охоронцеві й пішов на фуршет.

Лауреати 2007

Микола Гобдич, художній керівник столичного камерного хору "Київ" — за мистецьку програму "Тисяча років української духовної музики".
Поет Остап Лапський — за книги віршів "Себе: розшукую?!" та "Обабіч: істини?!".
Михайло Мельник, засновник Дніпропетровського театру одного актора "Крик" — за виставу "Гріх"
Художник Іван Остафійчук — за серії картин "Моя Україна", "Подорож до Батурина" та "Бойківська сага".
Художник Борис Плаксій — за серії картин "Агонія зла" та "Творці незалежності".
Літературознавець Дмитро Стус — за книгу "Василь Стус: життя як творчість".
Богослов Раймонд Турконяк — за переклад Острозької Біблії сучасною українською мовою.
Поет Тарас Федюк — за книгу віршів "Обличчя пустелі".
Художник Андрій Чебикін — за цикли художніх робіт "Кримські мотиви", "Жіночі образи" та "Зів"яле листя".

Зараз ви читаєте новину «Президент вручив Шевченківські премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі