понеділок, 27 серпня 2007 14:45

Портрети українських політиків закидали помідорами

Автор: фото: УНІАН
  Щоб створити атмосферу махновщини, київська письменниця Світлана Поваляєва на другий день фестивалю ходила напівоголеною. А письменник Олесь Уляненко вдягнув у 40-градусну спеку шкіряний одяг
Щоб створити атмосферу махновщини, київська письменниця Світлана Поваляєва на другий день фестивалю ходила напівоголеною. А письменник Олесь Уляненко вдягнув у 40-градусну спеку шкіряний одяг

Другий літературно-музичний фестиваль "День незалежності з Махном" 24–25 серпня зібрав на стадіоні "Сільмаш" міста Гуляйполе Запорізької області 3 тис. глядачів. Це — свято на честь українського анархіста Нестора Махна, який  народився на гуляйпільській вулиці Труда. У 1917–1921 рр. він очолив селянське повстання у цих околицях. Організувало фестиваль київське об"єднання "Остання барикада", яке створив політолог Олесь Доній.

Їдемо потягом до Запоріжжя. Звідти до Гуляйполя беремо таксі по 50 грн за людину, бо всі маршрутки забиті. Поставити свій намет на стадіоні коштує 25 грн, хоч поряд у центральному парку намети напинають безплатно. Ми зупиняємося в хаті місцевої мешканки Марії Шинкар, 60 років. Платимо 20 грн від людини. Марія розказує, що Нестор Махно убив її діда:

— Дід не хотів віддати Махну коней, — пояснює жінка. — Махно відрубав йому голову і заборонив ховати тіло. Діда завернули у простирадла, і він пролежав півроку під снопом сіна. Потім ми його поховали в садку біля хати.

На стадіоні продають шашлики по 12 грн/100 г та місцевий портвейн "Нестор Іванович". У 40-градусну спеку люди йдуть купатися у каламутній річечці Гайчур. Поряд торгують альбомом із кращими піснями торішнього фестивалю. Диск присвятили пам"яті лідера гурту "Вася клаб" Василя Гонтарського, який помер у лютому від серцевого нападу. Співакові було 42 роки. Учасники фестивалю — переважно молодь зі східних областей України. Вони ходять під чорними прапорами з гаслом "Свобода або смерть" у біло-синіх тільниках, галіфе і кашкетах.

Відкриває фестиваль кобзар Едуард Драч. На великій сцені він виконує пісню зі словами: "Їде Гуляйполем армія Махна". Усіх сцен п"ять: мала, сцена під наметом, велика, нічна та найменша, де щодня по сім годин читає свої казки й уривки зі сценарію майбутнього мультфільму "Про різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід" лірник Сашко Власюк. Каже, що зірвав голос, бо працює без мікрофона.

Махно відрубав йому голову

— Найбільше людям подобається сценарій мого політичного вертепу, — розповідає Власюк. — Там я написав про всіх політиків. Є конотопська відьма, чорти — соціаліст і комуніст. Під сцену першого дня прийшов Тарас Чорновіл. Постояв трохи і пішов. Мабуть, себе у якомусь героєві упізнав.

"Регіонал" Тарас Чорновіл затримується біля малої сцени.

— Сподобався виступ Едуарда Драча, — зізнається. — А ще я у захопленні від поета Павла Вольвача. Побачити і послухати двох людей, які для мене в творчому напрямку є кумирами, достатньо для того, аби окупити сюди приїзд.

На малій сцені читають вірші поети Андрій Кокотюха, Анатолій Дністровий. Письменник Олесь Уляненко приїхав із Києва у шкіряних штанях та куртці. А в Гуляйполі ще й папаху одягнув.

— Ледве не здох від спеки, — зізнається. — Ми з Донієм просили махновський одяг на кіностудії імені Довженка. Але через якісь зйомки нам його не дали. То я вбрався у власний одяг.

Наступного дня біля дерев"яних туалетів влаштовують акцію  "Томатний лідер нації". На цегляній стіні вішають простирадла з портретами політиків. Публіку запрошують кидати в них помідорами. Найбільше закидають портрет Юлії Тимошенко. У Віктора Януковича жбурляють кавуна. Потім зображення Тимошенко та Ющенка підпалюють. Але портрет Тимошенко дуже мокрий, вогонь його не бере.

Закінчується фестиваль виступами на великій сцені гуртів "Танок на Майдані Конго", "Мед Хедс", "Мертвий півень" та "От Вінта".

Зараз ви читаєте новину «Портрети українських політиків закидали помідорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі