пʼятниця, 19 квітня 2019 05:40

Портрет дівчини важить 500 тонн

Автор: ФОТО надане Центром сучасного мистецтва М17
  Бронзовий портрет 9-річної дівчини іспанського скульптора Жауме Пленса показують у столичному Центрі сучасного мистецтва М17  на вулиці Антоновича, 104
Бронзовий портрет 9-річної дівчини іспанського скульптора Жауме Пленса показують у столичному Центрі сучасного мистецтва М17 на вулиці Антоновича, 104

У Києві показують роботу іспанського скульптора Жауме Пленса. Його роботи є на найвищому хмарочосі в Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати, будівлі Бі-Бі-Сі в Лондоні, Велика Британія, в "Медісон сквер гарден" у Нью-Йорку, США і на пляжі Капакабана бразильського Ріо-де-Жанейро.

Митець зображає людські силуети й обличчя в незвичний спосіб, використовує підсвічення. 2012-го в Україну привозили "Будинок знань" Пленси — 6-тонну сидячу людину з металевих літер. Зараз скульптуру "Мрії Джулії" демонструють на Скульптурному проекті "Реформуючи простір". Відкрився 13 квітня у столичному центрі сучасного мистецтва М17.

— Це видовжене обличчя з бронзи. Важить 500 тонн, — говорить кураторка Скульптурного проекту Катерина Рай, 32 роки. — Художник зробив портрет дівчинки 9-річної Джулії. У скульптури заплющені очі, занурена в себе. Ніби пропонує зупинитися, помедитувати, подумати про життя. Пленса виділив головне — обличчя. Немає волосся, вух. Поряд — 3,5-метрове "Вухо" киянина Олексія Золотарьова з поржавілого металу. Ескіз художник малював із власного вуха. Але це абстрактна скульптура. Митець показує, як змішуються і накладаються різні сенси. Ми щодня отримуємо багато інформації. Вона часто фальшива, неточна, викривлена. Золотарьов закликає людину зосередитися. Бути обережним і уважним до того, що ти сприймаєш ззовні.

Цікавою є серія "Новий світ" Данила Шуміхіна. Її виставили вперше. Художник створив п'ять невеликих скульптурних елементів із полімеру. А потім сфотографував їх на фоні пусток.

Це поля чи площі, де раніше були заводи чи житлові райони, але зараз їх не використовують. Знімав у Херсонській області, де народився. Йому болить, що там нічого немає. На фотографіях створив ілюзію, що ці об'єкти справді там розташовані.

Робота має подвійний сенс. У новому світі, що створює автор, такі споруди могли б бути місцями для спілкування. Він проводить паралелі з Будинками культури радянських часів, що були в кожному населеному пункті. Після розпаду Союзу ці заклади не трансформували, їх закинули. Бо не можна людину примусити творити.

Всі великі об'єкти показували просто неба. Звертаємо увагу на публічне мистецтво, що виходить за межі галерей. Як воно реформує простір людини, яка навіть не цікавиться мистецтвом. Але зміни відбуваються.

У перший день виставки провели скульптурний форум. До нас приїхали експерти з Італії, Англії. Говорили, що місто тільки виграє від співпраці з художниками. З точки зору мистецького туризму. І людям це потрібно. Бо сьогодні міста хаотичні, динамічні, тиснуть на жителів. Коли на вулицях з'являються твори сучасного мистецтва, як осередки креативу, нових ідей, людям легше сприймати дійсність. У це інвестує весь світ. А в нас маємо приклади тільки поганої міської скульптури й пам'ятники.

Виставка "Реформуючи простір" триватиме до 10 червня.

Зараз ви читаєте новину «Портрет дівчини важить 500 тонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі