середа, 24 січня 2007 16:24

Померла балерина Антоніна Тумковська

Балерина Антоніна Тумковська, 101 рік, померла в будинку догляду за колишніми митцями у Нью-Йорку. Її вважали провідним педагогом місцевої балетної школи. Тумковська навчала сценічній майстерності кілька поколінь американських митців.

Народилася вона 21 вересня 1905 року в Києві і до Другої світової війни була солісткою київського балету.

— У Національній опері про неї не лишилося згадок, — каже завідувач літературною частиною столичної опери Василь Туркевич, 57 років. Він годину шукав інформацію про балерину. Врешті повідомив:

— До війни вона танцювала в постановках "Запорожець за Дунаєм", "Кармен", "Мазепа" і дитячих виставах "Спляча красуня" та "Горбоконик". Архів опери того часу зберігається в Києво-Печерській Лаврі.

Там "ГПУ" сказали: інформацію можна отримати за офіційним запитом. Відповідь на нього надійде за тиждень.

Деякий час Антоніна Тумковська жила у столиці Німеччини Берліні. 1949-го переїхала до Нью-Йорка. Там працювала педагогом у балетній трупі хореографа Джорджа Баланчина. Його вважають засновником американської балетної школи. Тумковська вийшла на пенсію у 98 років. Дітей у неї не було, тому переселилася в Будинок догляду за колишніми митцями.

Зараз ви читаєте новину «Померла балерина Антоніна Тумковська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі