понеділок, 01 лютого 2010 18:20

Помер письменник Джером Девід Селінджер

 

28 січня на 92-му році життя помер автор роману "Над прірвою в житі", американський письменник Джером Девід Селінджер.

— Це не був інфаркт чи інсульт, — пояснює його син 52-річний Мет. — Тато помер природною смертю у власному будинку в Корніші, де жив один понад 58 років.

Із дружиною та двома дітьми Селінджер не спілкувався. Він рідко виходив із дому, а їжу замовляв через службу доставки. Таке життя обрав для себе одразу після виходу книги "Над прірвою в житі" 1951 року.

— Він не зміг пережити раптову популярність, — пояснює Мет. — Якось в одній із газет тато прочитав про хлопчика, який повісився після прочитання його книги. Через тиждень таке ж самогубство сталося в сусідньому штаті. Його книжку заборонили публікувати в кількох країнах, вилучали з книгарень. Аби не збожеволіти, батько купив маленький будинок, зібрав речі й переїхав туди. Більше ми його не бачили. Лише зрідка дивилися шпигунські репортажі місцевих телеканалів, які крізь шпарку в паркані намагалися розгледіти, чим він займається.

У 1950-ті Селінджер опублікував п"ять повістей і видав збірку оповідань "Дев"ять історій". А 1965-го перестав писати. Він почав вести аскетичне життя, називаючи себе американським Львом Толстим, що відмовився від благ цивілізації.

Єдиний роман Селінджера "Над прірвою в житі" занесений до Книги рекордів Гіннеса. Цей твір рекомендований до вивчення в школах 70 країн світу й перекладений 32 мовами.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник Джером Девід Селінджер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі