вівторок, 31 липня 2007 16:52

Помер кінорежисер Мікеланджело Антоніоні

 

Італійський кінорежисер Мікеланджело Антоніоні помер у своєму будинку в Римі у віці 94 років. Його стрічки "Затемнення", "Фото-збільшення", "Забріскі Пойнт", "Ідентифікація жінки", "За хмарами" стали класикою світового кінематографу. Довгі тихі кадри та невелику кількість діалогів у фільмах Антоніоні вивчають майбутні режисери в університетах.

У молоді роки Антоніоні пішов учитися на бухгалтера. Потім працював у римському фашистському журналі "Сінема" під керівництвом сина Муссоліні. Якось приїхав до батьків у італійське місто Феррара. Там зустрів у барі 14-річного Марчелло Мастрояні, якого згодом зробив зіркою світового кінематографу. Так само випадково, на італійській кіностудії, йому зустрілося його найбільше кохання — актриса Моніка Вітті. За десять років їхнього спілкування Антоніоні зняв свої кращі фільми "Крик", "Ніч", "Затемнення" та "Червона пустеля" — перший кольоровий фільм режисера. Таємниця кольору в ньому досі не розгадана.

У 60–70-х Антоніоні називають культовим режисером. Він подорожує Індією та СРСР, знімає рекламу та відеокліпи. Увесь цей час за ним їздить жінка Енріка Фіко, яка була його помічницею. Вони одружилися 35 років тому. Це сталося вже після того, як Антоніоні пережив кілька інсультів. Режисер майже втратив голос. Паралізувало праву частину тіла. Одружившись з Енрікою, він починає потроху рухатися. Проте дар мови до нього так і не повертається. 1995-го за допомогою свого друга, німецького режисера Віма Вендерса, Антоніоні знімає стрічку "За хмарами" — історію кохання в чотирьох епізодах. Чотири міста, чотири пари, одна з яких — Марчелло Мастрояні і Жанна Моро.

— Ночами він часто дивився новини і детективи, — пригадує дружина режисера.— Він пив багато сотерну — солодкого вина. Малював акриловими фарбами картини. І збирав колекцію кавових горнят.

Зараз ви читаєте новину «Помер кінорежисер Мікеланджело Антоніоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі