пʼятниця, 02 листопада 2007 17:28

Помер хореограф Ігор Моїсеєв

Автор: фото: REUTERS/Alexander Zemlianichenko
  100-річчя Ігоря Моїсеєва святкували 26 січня 2006 року в московській концертній залі ім. Чайковського. Туди приїхав російський президент Володимир Путін
100-річчя Ігоря Моїсеєва святкували 26 січня 2006 року в московській концертній залі ім. Чайковського. Туди приїхав російський президент Володимир Путін

У ніч на п"ятницю в московській клініці від серцевої недостатності помер хореограф Ігор Моїсеєв. 21 січня йому виповнилося б 102 роки. Його вважали одним із найкращих хореографів світу. Моїсеєв двічі отримував американську танцювальну премію "Оскар" за кращу хореографію.

Ігор Олександрович народився в Києві. Його батько — юрист за фахом — жив переважно в Парижі. Тому хлопчик переїхав з батьками до столиці Франції, а в 14 років — до Москви. Там він почав брати уроки танців у колишньої балерини Большого театру Віри Масолової. Щомісяця платив за це 10 карбованців і дві в"язки дров. 1937 року Моїсеєв створив перший у Росії ансамбль народної хореографії, що використовував техніку академічного танцю. Із цим колективом хореограф поставив "Танці народів СРСР", "Танці слов"янських народів". Головний принцип у колективі був "Не пить, не курить, не "звездить". 1945-го ансамбль поїхав до Фінляндії. Це були перші гастролі за межами СРСР.

Своє життя Ігор Моїсеєв описав у книзі "Гастроль длиною в жизнь". За її мотивами він поставив виставу, де на сцену виїжджає вантажівка. На таких автомобілях ансамбль Моїсеєва виступав на площах зруйнованої повоєнної Європи.

До Києва востаннє артист приїздив 1999-го. Він довго шукав пологовий будинок, де народився. Та не знайшов. У січні 2005-го його ансамбль гастролював у столичній опері з балетом "Ніч на Лисій горі". Моїсеєв тоді не приїхав через хворе коліно і травму меніска.

До останніх днів життя він двічі на тиждень ходив на роботу, складав програму виступів ансамблю. Артистам казав, що мріє дожити до 105 років.

Зараз ви читаєте новину «Помер хореограф Ігор Моїсеєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі