понеділок, 02 червня 2008 18:17

Помер автор міні-спідниць і брючних костюмів
7

Модель Летиція Каста обіймає Іва Сен Лорана після показу колекції ”Весна-літо-1999” у Парижі 20 січня 1999 року
Фото: фото: REUTERS/Gareth Watkins
Жіночий смокінг. 2002 рік
Прозора шовкова блузка. Колекція ”Весна-літо-2001”
Зелена шуба. Модель Наомі Кемпбелл. 2002 рік
Коротка сукня, оздоблена голубами. Модель Карла Бруні (нині — дружина президента Франції Ніколя Саркозі). 1998 рік

Французький модельєр Ів Сен Лоран помер на 71 році у ніч на понеділок у своїй паризькій квартирі. Кажуть, від СНІДу. Два останні роки він не з"являвся на публіці.

Ів Сен Лоран придумав сукні-трапеції, сукні-бурнуси, міні-спідниці, светри з високим горлом, одягнув жінок у брючні костюми, прозорі блузки, куртки-сафарі та дерев"яне намисто. Вигадав парфуми "Опіум". Їх заборонили продавати в США, бо побачили в назві пропаганду наркотиків. У рекламі цих парфумів Ів Сен Лоран знявся голим і отримав понад 700 скарг за аморальну поведінку.

Модельєр рік керував Домом моди Крістіана Діора, а 1962-го створив свій. Шість років тому передав справи модельєрові Тому Форду. Останню свою роботу — чорний вовняний жакет із золотою вишивкою — Ів Сен Лоран подарував подрузі, французькій актрисі Катрін Деньов.

У нього одягалися герцогиня Віндзорська, мільярдерки Емма Ротшильд і Крістіна Онасіс, актриса Грейс Келлі. Він ніколи не мав стилістів, усі колекції малював сам. Їхав до своїх маєтків у Марокко або в Італію і зачинявся там. Колись його запитали, як має виглядати ідеально вбрана жінка.

— Чорні пуловер і спідниця, гарні черевики з чорними панчохами, зелений шалик на шиї та багато браслетів на руках, — відповів Сен Лоран. — Такий одяг можна носити постійно, час від часу змінюючи аксесуари.

Він ніколи не був одруженим. Із 1961-го жив із модельєром П"єром Берже. Той був фінансовим директором Дому моди Ів Сен Лорана. Про свою сексуальну орієнтацію модельєр заявив відверто 1991 року. Гомосексуалістом чоловік став в армії — його зґвалтували в Алжирі, де тривала війна за незалежність. Ів потрапив до шпиталю з нервовим зривом. Після кількох тижнів лікування електрошоком та транквілізаторами важив 35 кг і не розмовляв.

1983-го Ів Сен Лоран став першим модельєром, якому за життя присвятили виставку в нью-йоркському музеї "Метрополітен". 1985 року модельєр одержав найвищі французькі державні нагороди — орден Почесного легіону та премію "Оскар моди".

Усе майно Сен Лоран заповів коханцеві. За приблизними підрахунками, його статки сягають $5 млрд.


Зараз ви читаєте новину «Помер автор міні-спідниць і брючних костюмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі