пʼятниця, 14 вересня 2007 15:26

Поляки пропонують українським митцям 20 тисяч гривень

Польський інститут у Києві створює нові премії для українських митців. Письменники змагатимуться за премію імені Джозефа Конрада, а художники — Казимира Малевича. Переможця серед літераторів визначать уже 31 жовтня. Він отримає 20 тис. гривень. А премію імені Казимира Малевича для українських художників видадуть навесні.

Постаті, на честь яких вручатимуть премії, обрано тому, що вони об"єднують польську та українську культури з іншими європейськими.

— 2007 рік ЮНЕСКО оголосила роком Конрада, — розповідає директор Польського інституту, засновник Центру сучасного мистецтва у Києві Єжи Онух. — Конрад був відомим письменником у Великій Британії. Але мало хто знає, що насправді його звали Юзеф Коженьовський. Він із давнього роду польських шляхтичів, які володіли маєтком у Бердичеві Житомирської області.

Джозеф Конрад жив у Чернігові, Києві та Львові. У зрілому віці осів у Англії.  Усе життя письменник листувався із улюбленим дядьком — Тадеушом Бобровським, який жив у селі Казимирівці, нині — село Прибережне Оратівського району на Вінниччині.

— Про польсько-український слід автора "Чорного квадрата" Малевича в Європі також нікому не відомо, —  веде далі Єжи Онух. — Кажуть, що він із Росії. А насправді Казимир Малевич народився в Києві в родині управляючого цукровим заводом.

Для участі в здобутті премії Конрада треба подати заявку на інтернет-сайт www.polinst.kiev.ua.

— Головне — щоб послання творчості письменника були загальнолюдськими, — пояснює Онух. — Щоб автор ламав стереотипи мислення. Гроші на премію виділяють польські підприємства. Уже зголосився один із банків, що розпочинає працювати в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Поляки пропонують українським митцям 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі