пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Подерв"янського і Карпу визнали секс-символами в літературі

Секс-символами української літератури назвали 55-річного Леся Подерв"янського та 27-річну Ірену Карпу. Голосування тривало протягом тижня на сайті газети "Друг читача" (www.vsiknygy.net.ua) та під час Форуму видавців у Львові.

У списку претендентів було по 9 письменників та письменниць. Зокрема, Світлана Поваляєва, Катерина Хінкулова, Ірен Роздобудько, Лариса Денисенко, Люба Клименко, Оксана Забужко та Марина Дяченко; серед чоловіків — Любко Дереш, Богдан-Олег Горобчук, Сергій Пантюк, Олексій Волков, Олесь Уляненко та Василь Шкляр. Десятого кандидата читачі запропонували самостійно.

— Проголосувало 1,5 тисячі людей, — говорить 48-річний видавець Віталій Капранов, один із організаторів конкурсу. — Подерв"янський отримав 270 голосів, Юрій Винничук — 135, а Дмитро Лазуткін — 105. Він на кілька голосів випередив Любка Дереша. Ми були переконані, що Дереш увійде в трійку лідерів.

Юрій Андрухович і Сергій Жадан попросили зняти їхні кандидатури. Проте в мережі чимало людей віддавали свої голоси за Андруховича, 48 років. А от за 34-річного Жадана проголосувало 2 людини.

— Останні експерименти Андруховича мені на душу не лягли. Але що він секс-символ для жіночої половини України — стовідсотково, — пише користувач, який назвався RO.

Читачі самі вирішували, як визначати переможця.

— Ми не задавали єдиного критерію. Це зрівняло шанси письменників, — каже Капранов. — Хтось голосував за творчість, хтось — за зовнішність автора, а хтось — за їхнє поєднання.

Серед письменниць другою стала 48-річна Марія Матіос, третьою — Лариса Денисенко, 35 років.

Переможцям вручили рожеві сертифікати секс-символів.

— Ставлюся до цього з іронією, — усміхається Марія Матіос. — Я погодилася б носити навіть титул Баби-Яги, якби через це краще купували книжки.

Останній роман Матіос "Москалиця" вийшов рекордним для України накладом — 25 тис. примірників.

Секс-символами класичної літератури визнали Володимира Сосюру, Володимира Винниченка, Євгена Гуцала, Марусю Чурай, Марка Вовчка та Олену Телігу. Правнук Володимира Сосюри — Олексій — надіслав електронний лист, у якому подякував, що його прадіда, "славетного українця, обрали як символ романтизму нації".

Зараз ви читаєте новину «Подерв"янського і Карпу визнали секс-символами в літературі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі