четвер, 24 вересня 2020 05:56

Почувався чужим у столиці Російської імперії

Автор: facebook.com
  Гран-прі конкурсу BookForum Best Book Award 2020 отримало видання "Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута"
Гран-прі конкурсу BookForum Best Book Award 2020 отримало видання "Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута"

Найкращою книжкою 27-го львівського Форуму видавців обрали "Українську абетку. Малюнки Георгія Нарбута" харківського видавця Олександра Савчука. Відзначили за "перше повне видання видатної пам'ятки української графіки в досконалому мистецькому оформленні та поліграфічному виконанні".

— За створення української абетки графік Георгій Нарбут брався двічі. 1917 року — 14 літер, і 1919-го — 3 літери. Обидва проєкти не завершив, — розповідає 36-річний Олександр Савчук. — Абетка — архітвір митця (досконалий твір, шедевр, що є зразком у творчості. — ГПУ). Не лише взірець бездоганної графіки, а й результат творчого шляху художника та його національної самоідентифікації. Нарбут був родом із чернігівської глибинки, та навряд чи реалізувався б там. Зробив кар'єру в Петербурзі й був таким собі Гоголем від графіки. Почувався чужим у столиці Російської імперії. Працюючи над абеткою, 31-річний художник усвідомлює себе українцем, переїжджає до Києва, стає першим ректором Української академії мистецтв.

Як водиться в Україні, творчість видатних митців світового значення залишається малодослідженою. Це перше повне видання всіх відомих літер абетки Нарбута, репродукованих з оригінальних аркушів. Здійснено до 100-річчя від дня смерті.

Учасниками проєкту були музеї Харкова, Києва, Сум, Івано-Франківська. Саме там ми знаходили літери. Автор передмови — львівський мистецтвознавець Маркіян Філевич. Проаналізував кожну літеру. Віднайшов іконографічні зображення, з яких походять образи літер. Спробував "прочитати" аркуші на різних рівнях: стилістичному, композиційному, символічному.

Зараз ви читаєте новину «Почувався чужим у столиці Російської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі