середа, 09 липня 2008 18:16

"Пісню про Тараса" зняли за 24 дні та два мільйони доларів

Прем"єра телевізійного фільму "Пісня про Тараса" за повістю Миколи Гоголя "Тарас Бульба" відбудеться у вересні. Стрічку зняли київський режисер 54-річний Петро Пінчук і Євген Березняк, 57 років, із Запоріжжя.

— Наш фільм ніяк не перегукується з епопеєю Володимира Бортка. У нас невелика картина. Перше трактування твору Гоголя українською. Фільм побудований на думах і сучасних творах композитора Євгена Зайцева та поета Леоніда Томи, — розповідає Пінчук.

— Ідея зняти українського Бульбу з"явилася два роки тому, після прем"єри на Хортиці театральної версії Запорізького муздрамтеатру, — додає Березняк. — Із директором театру Валентином Слоновим вирішили, що зніматимуться ті ж актори, що й у спектаклі.

Тарасових синів Андрія і Остапа грають запоріжці Антон Попудренко і Роман Гринь, панночку — Наталя Зубик. На роль Бульби запросили керівника Луганського українського театру Михайла Голубовича, 64 роки.

Під час зйомок епізоду вбивства сина Голубович після пострілу передав пістолет одному з козаків. Той випадково натиснув на гачок і поранив Михайла Голубовича в ногу. Травма не завадила продовжити зйомки.

— Бувало, не перевірю збрую коня — на повному галопі обірветься стремено, нога йде вниз, починаються судоми й різкий біль. Та все одно зйомки тривали, — згадує Голубович.

Кошторис фільму "Пісня про Тараса" — $2 млн. Гроші надала фондова група із Запоріжжя. Зйомки тривали 24 дні на острові Хортиця та в історико-культурному центрі "Мамаєва слобода" в Києві.

Для Пінчука та Березняка "Пісня про Тараса" — режисерський дебют у кіно. Пінчук за освітою театральний художник, був постановником музичних фільмів. Березняк закінчив Ленінградський театральний інститут, працював на телебаченні в Санкт-Петербурзі.

На лютий наступного року запланована прем"єра ще однієї картини за повістю Гоголя "Тарас Бульба", яку зняв петербурзький режисер Володимир Бортко, 62 роки. Бюджет російської стрічки — $15 млн. У головних ролях знялися Богдан Ступка, Ада Роговцева, Володимир Вдовиченков, Ігор Петренко, Михайло Боярський.

Зараз ви читаєте новину «"Пісню про Тараса" зняли за 24 дні та два мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі