пʼятниця, 20 січня 2017 07:20

"Пішов із життя оббреханим і покинутим соратниками"

 

Знімуть фільм про Симона Петлюру

— Більшовики зробили із Симона Петлюри ворога народу, злочинця, — розповідає директор Кіностудії ім. Довженка 60-річний Олесь ЯНЧУК. — Головного отамана Української Народної Республіки звинуватили у тисячах безвинних жертв. Хотіли знеславити весь український визвольний рух. І це їм вдалося. Це була чи не перша поразка України в гібридній війні з російським імперіалізмом. Французький суд виправдав убивцю Петлюри Самуїла Шварцбарда. Бо начебто мстився за єврейські погроми.

Петлюра пішов з життя 47-річним, оббреханим і покинутим соратниками, — каже Янчук. Готується знімати історичну драму "Таємний щоденник Симона Петлюри". Сценарій написав разом з Михайлом Шаєвичем та Олександром Шевченком. Історичний консультант — академік Володимир Сергійчук.

— Картина починається з періоду паризької еміграції Симона Петлюри. Покажемо стосунки з дружиною Ольгою і дочкою Лесею, його останні дні. Спогади зі щоденника переносять до інших подій життя Петлюри. Його насправді політик ніколи не вів. Це мистецький хід.

Кошторис майбутньої стрічки — 47,2 млн грн.

Частину коштів на "Таємний щоденник Симона Петлюри" виділив Український конгресовий комітет Америки. Він підтримав уже п'ятий фільм Олеся Янчука. Доти виходили "Атентат" — про Степана Бандеру, "Владика Андрей" — про митрополита Андрея Шептицького, "Нескорений" — про Романа Шухевича і "Залізна сотня" — про боротьбу Української повстанської армії в 1944–1947 роках.

— Постаттю Симона Петлюри зацікавився 2008 року. Запросили на Каннський фестиваль із картиною "Владика Андрей". Її показували в позаконкурсній програмі. Це було моє перше знайомство з Францією. У Парижі в Латинському кварталі натрапив на вулицю Расін, де розташований ресторан "Шартьє-Бульйон". Там любив бувати Симон Петлюра. У травні 1926-го неподалік цього закладу його застрелили.

Готуючись до зйомок, вивчили багато матеріалів. У Паризькій бібліотеці надали документи про судовий процес над вбивцею Петлюри. Працював у Лондонському архіві. Наш фільм — не документальна біографія. Це картина-роздум, де реальні події доповнені авторським осмисленням.

У фондах кіностудії зберігається понад 100 тисяч одиниць одягу. Використовуємо увесь доступний реквізит.

"Таємний щоденник Симона Петлюри" зніматимуть в Україні та Франції.

Зараз ви читаєте новину «"Пішов із життя оббреханим і покинутим соратниками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі