пʼятниця, 19 вересня 2008 16:11

Пінчук — сьомий серед колекціонерів

Український бізнесмен 47-річний Віктор Пінчук посів сьоме місце в десятці найвпливовіших колекціонерів світу. Її 18 рік поспіль укладає американський журнал "Арт-ньюс". Експерти видання опитують арт-дилерів, директорів музеїв та аукціонів із 22 країн світу. Визначають, хто з колекціонерів витратив найбільше грошей на свої колекції та який вплив має на світовий арт-ринок.

— Цьогоріч 60–70 відсотків предметів мистецтва продавали та купували у Сполучених Штатах, — каже головний редактор "Арт-ньюс" Мілтон Естероу. — Найближчими роками ситуація зміниться, адже серйозні колекціонери з"являються в інших точках планети. Раніше до рейтингу входили переважно американці. Тепер маємо чимало представників із країн колишнього Радянського Союзу, Близького Сходу та Латинської Америки.

Створювати колекцію Віктор Пінчук почав 15 років тому. Збирав  роботи українських та російських імпресіоністів, зацікавився й сучасним мистецтвом. У його колекції майже 200 робіт найдорожчих художників і скульпторів світу. Зокрема, 7 скульптур Деміена Хірста, 6 — Джеффа Кунса та 2 — Андреаса Гурскі. За чотири роки Пінчук витратив приблизно $200 млн на придбання творів. Дві роботи Кунса, які бізнесмен придбав торік на нью-йоркському аукціоні "Сотбіс", обійшлися йому в $35 млн.

Статок Пінчука оцінюють у $8,79 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Пінчук — сьомий серед колекціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі