четвер, 13 березня 2008 14:56

"Піккардійська терція" ніколи не скасовує концертів

Автор: фото надане ”PikkTercia”
  До секстету ”Піккардійська терція” входять Володимир Якимець, Андрій Капраль, Славко Нудик, Богдан Богач, Роман Турянин та Андрій Шавала
До секстету ”Піккардійська терція” входять Володимир Якимець, Андрій Капраль, Славко Нудик, Богдан Богач, Роман Турянин та Андрій Шавала

Вокальна формація зі Львова "Піккардійська терція" минулої неділі отримала Шевченківську премію в галузі музики. З одним із лідерів гурту Андрієм Капралем, 33 роки, спілкуємося напередодні церемонії вручення.

Домовляємося зустрітися о 10.00 біля Палацу культури імені Гната Хоткевича у Львові. Капраль приїздить на синьому "фольксваґені" на 2 хв. раніше.

— Маємо півгодини, о 10.30 у нас репетиція, — прямує на прохідну Палацу культури.

Бере ключ від репетиційної кімнати. Сходами йдемо на другий поверх. Відмикає масивні металеві двері. Репетиційна — простора кімната, встелена сірим килимом. У протилежному від дверей кутку стоїть комп"ютер.

— Репетируємо тут самі, хоч іноді даємо кімнату іншим гуртам — "Плачу Єремії", "Горгішелі", — каже Андрій.

Про те, що їм дали Шевченківську премію, "піккардійці" дізналися наприкінці лютого після виступу в Києві.

— Навіть не мали як відсвяткувати — наступного дня було заплановано ще дві роботи. Тільки випили по 50 грам коньяку з кавою, — зізнається. — Якось звикли, що Шевченківську дають тим, кому вже принаймні за 50, а нашому найстаршому учасникові — 41.

Цікавлюся, на що витратять 130 тис. грн винагороди.

— Треба спершу отримати ці гроші. Тоді вже придумаємо, на що їх витратити. Звичайно, частину використаємо на творчість — зйомки кліпу чи запис альбому. Щось піде на благодійність. Ми ще не отримували таких великих грошових премій.

2007-го гурт відсвяткував 15-річчя.

— Ми вчилися в музучилищі, — згадує Капраль. — Спершу створили хор із шести хлопців і шести дівчат — по троє на партію сопрано, альт, тенор і бас. Це така спеціальна технологія, щоби мати ланцюгове дихання. Але прекрасна половина перестала ходити на репетиції, деяким з хлопців теж не виходило. Зрештою нас залишилося четверо — Якимець, Нудик, Богач і я.

Починали з обробок народних пісень.

— А ще дурачилися, — додає. — Тоді на нашому телебаченні тільки почали з"являтися реклами — "Інкомбанку", ще якісь. Ми весь інструментал із тих реклам спробували заспівати акапельно.

Ладно ті хлопці співають. Тільки шкода, що всі сліпі

Перший виступ відбувся 24 вересня 1992 року.

— Нас запросили на зустріч п"ятикурсників Львівського університету з першокурсниками. Вечір називався "Будьмо знайомі". У нас всіх тряслися ноги. Щоб не дивитися людям в очі, вдягли чорні окуляри. Але зал сприйняв нас оваціями. Потім ми ще виконали чотири 20-секундні кавалочки з реклам — ржали всі, — сміється Капраль.

У темних окулярах "піккардійці" співали ще два роки.

— Думали, що так менше страшно. Хтось чув у трамваї діалог двох бабусь: "Але й ладно ті хлопці співають. Тільки шкода, що всі сліпі", — знову сміється. — На перших виступах ми були одягнені в темні штани, білі сорочки і камізельки. Три роки тому нам пошили смокінги.

У вересні торік гурт виконував гімн України перед матчем національної збірної з італійцями на НСК "Олімпійський". Українці тоді програли.

— Усі казали, що такого виконання гімну ще не чули. А гра збірної — то вже не наш клопіт, — відмахується Капраль.

Розповідає, що "Піккардійська терція" ніколи не скасовувала своїх концертів.

— Роман Турянин колись два концерти виступав із поламаними руками. Ми одягали на нього костюм, як на манекена. Мені видаляли вени з ноги, а через тиждень після того їхали на гастролі до Польщі.

Нині гурт працює над записом альбому "Етюди".

— Обіцяли презентувати його ще в листопаді, але тур до 15-річчя затягнувся, — пояснює. — Залишилося ще дві-три пісні. Зазвичай на запис однієї композиції йде години три. Якось ми встановили рекорд — із нуля записали пісню "Колискова для Аліси" за 5 годин 40 хвилин. Якимець на репетиції запропонував нову пісню. Розучили, сіли в машини, поїхали на студію, заспівали.

О пів на одинадцяту до кімнати сходяться інші "піккардійці". Музичний керівник гурту Володимир Якимець не приходить. Музиканти спілкуються кілька хвилин і розходяться у своїх справах.

1992, 24 вересеня — у Львівському музичному училищі тенори Володимир Якимець, Андрій Капраль, Славко Нудик та бас Богдан Богач утворили вокальну формацію "Піккардійська терція"
1993 — дипломанти фестивалю "Червона Рута" в Донецьку, до квартету приєдналися тенор  Роман Турянин, бас Андрій Базиликут
1995 — з піснею "Пустельник" здобули гран-прі телефестивалю "Мелодія-95"
1996 — Базиликута замінив Андрій Шавала з хорової капели "Трембіта"
2002 — режисер Олександр Дерига зняв про "піккардійців" документальний фільм
2003 — беруть участь у записі альбомів "Добрий вечір тобі" співачки Руслани Лижичко, "Світло і сповідь" рок-гурту "Плач Єремії"
2007 — зіграли музикантів у 301-й серії польського серіалу "На добре й на зле"
2008 — лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка за концертні програми "Антологія. Том І", "Антологія. Том ІІ. Фольк", "З Неба до Землі" (2003–2006)

Зараз ви читаєте новину «"Піккардійська терція" ніколи не скасовує концертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі