вівторок, 14 грудня 2010 07:30

Пікассо та Врубеля виставили на продаж

У музеї "Духовні скарби України" виставили 170 картин із приватних колекцій. Їх зібрав аукціонний дім "Корнерс". 18 грудня полотна продадуть на аукціоні. У $150 тис. оцінили роботу Михайла Клодта "На оранці". Подивитися на шедеври прийшли політики Петро Порошенко, Дмитро Табачник, Анатолій Кінах.

На першому поверсі виставили роботи дітей політиків. У рамках під склом висять малюнки з підписами: Саша Порошенко, Міша Порошенко, Женя Порошенко, Соня Жеваго, Сергій Грищенко. У залі на другому поверсі походжають 30 відвідувачів.

Багато відвідувачів одразу шукають літографію іспанського художника Пабло Пікассо. Його вважають найдорожчим у світі.

— Але його акварель "Король", виставлена в нас, не така вже й відома. Її стартова ціна 4 тисячі доларів, — каже Рената Мірошниченко з аукціонного дому.

Біля картини Михайла Врубеля "Берег моря" штовхаються 10 відвідувачів. Робота розміром 19х20 см, в овальній рамі.

— Врубель малював із натури під час подорожі з Генуї до Константинополя. Думаю, за картину дадуть тисяч 100 доларів, — говорить експерт Віктор Федчишин.

— Пупсік, посмотри какие краски, какая фактура, — каже струнка руда жінка, смикає за рукав лисого чоловіка, що стоїть поруч. — Якщо ми таке повісимо в нашій вітальні, твій бос лусне від заздрощів.

— Сто тисяч! — відповідає той. — За що? За клаптик паперу?

Експерт зупиняється поряд із полотном Володимира Хоренка "Донецький міст". На картині — дорога, нею рухаються машини. Удалині сучасна 2-поверхова будівля.

— Це купить якийсь донецький олігарх-патріот, — припускає лисуватий чоловік і хіхікає.

— Мені не подобається, — кривить губи жінка. — Он та картина краща.

На полотні — зелені гори, дівчина у вишиванці й плахті.

— Це робота художника Чічкана, — пояснює експерт. — Класика, ніякого авангарду.

— О, Чічкан! — вигукує жінка. — Ми його знаєм. Такий дивакуватий, його по телевізору  показували.

— Ви його не знаєте. Це дід того, що показували по телевізору.

Львівський художник 46-річний Андрій Шило з однокласником дизайнером Павлом і його дружиною Ольгою стоять біля картини Михайла Клодта "На оранці". Компанія приїхала до Києва, щоб побачити виставку.

— Цікаво, хто додумався вставити картину в таку потворну величезну рамку? І в цієї людини висів такий шедевр, — дивується Павло.

— Не думаю, що це шедевр. Я бачив кращі картини Клодта, — зауважує Андрій.

До зали заходять два священики в мантіях. Зупиняються біля ікон. Щось записують у блокноти, перемовляються.

У кутку помічник директора аукціонного дому 30-річна Олена переглядає картки відвідувачів. Пояснює, що для участі в аукціоні не потрібен завдаток. Треба лише заповнити заявку, де вказати вподобаний лот. За перші три дні зареєструвалися шестеро осіб.

О 19.00, після закриття музею на сходинках ще 10 хв. стоять два ченці. Один із них російською розмовляє по мобільному:

— Отче Сергію, треба купувати п'ятий лот "Тетяну і Марію", а ще "Гурія, Самона і Авіва". Недорого — від 8 тисяч доларів. Ніяких підробок. Усе перевірено експертами. — І помовчавши додає. — Добре, спитаємо у блаженнійшого.

Зараз ви читаєте новину «Пікассо та Врубеля виставили на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі