вівторок, 01 квітня 2008 16:34

"Песняры" хочуть заспівати українською

Автор: фото: Анастасія ВАСИЛЬЧУК
  Нині до гурту ”Песняры” входять (зліва направо): Олександр Віславський, Павло Заєць,  Володимир Стаматі, Вадим Косенко,  звукорежисер Олег Воронов та Ігор Свєчкін
Нині до гурту ”Песняры” входять (зліва направо): Олександр Віславський, Павло Заєць, Володимир Стаматі, Вадим Косенко, звукорежисер Олег Воронов та Ігор Свєчкін

В Україні з гастрольним туром перебуває білоруський гурт "Песняры". Наступного року колективу виповниться 40 років. Його платівки в 1970-х виходили мільйонними тиражами. Музикантів називали "білоруським Бітлзом". Їхні пісні "Касі? Ясь канюшыну", "Вологда", "Александрина", "Березовый сок", "Беловежская пуща", "Коляда" пам"ятають досі.

— Ми зберігаємо колорит і дуже трепетно ставимося до історії ансамблю, до традицій, закладених Володимиром Мулявіним, — розповідає соліст гурту Володимир Стаматі, 48 років, після концерту в Хмельницькому минулої неділі. — Хочемо, щоб мелодія, поетика брали за душу слухача. Інакше нічого не вийде. Репертуар практично не змінився. Але аранжування нове. Слухачеві від ретро-колективу потрібне старе.

Музиканти розповідають, що засновник ансамблю Володимир Мулявін об"єднав фольклор з елементами рок-музики.

— Склад ансамблю змінювався неодноразово. Хтось не витримував навантаження, хтось йшов за станом здоров"я, хтось не відповідав статусу. В жодному музичному колективі не побувало стільки людей, як у нас — більше півсотні, — каже учасник колективу Павло Заєць, 41 рік.

Хвалиться, що можуть співати 5 год. поспіль.

— Дуже хочемо заспівати щось українською. Ще не знаємо, що обрати, аби увібрало весь колорит України, — каже Олександр Віславський, 45 років. — Нам приємно приїжджати на Україну. Приятелюємо з Павлом Зібровим, Іво Бобулом, Ані Лорак та Наталією Могилевською. Мабуть, у жодній країні ми так часто не буваємо з концертами.

Із гастролей "Песняры" згадують таке:

— Нещодавно в Америці перед нашим візитом у журналі "Нью-Йорк тайм" було фото колективу на першій шпальті. А от у Японії під час концерту за куліси проник японець. Дуже хотів поспілкуватися. Та прихильник не знав англійської, тому бесіда не склалася.

Після смерті Володимира Мулявіна 2003 року "Песняры" не мають лідера. 2004-го в Білорусі утворилося три колективи: "Беларускія песняры", ВІА "Песняры" і власне "Песняры". В останньому об"єдналися ті, хто працював із Мулявіним. До двійників музиканти ставляться поблажливо:

— Якщо існують клони, значить ми чогось варті. Навіть з"явилися київські "Песняры". Можливо, є вже румунські та молдавські, — сміються.

Квитки на концерт гурту "Песняры" коштують 80–110 грн. Гурт уже побував у Запоріжжі, Івано-Франківську та Хмельницькому. Має ще  виступи у Вінниці, Житомирі й Харкові.

Зараз ви читаєте новину «"Песняры" хочуть заспівати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі