вівторок, 09 липня 2019 05:41

"Першим символом Революції гідності було знесення пам'ятника Леніну"

Автор: FACEBOOK.COM/@VIDKRYTANICH
  Режисерка Іванна Саніна на кінофестивалі ”Відкрита ніч” представила короткометражний фільм ”Дівчинка на кулі”. Розповідає про двох вуличних артистів — міма і живу статую
Режисерка Іванна Саніна на кінофестивалі ”Відкрита ніч” представила короткометражний фільм ”Дівчинка на кулі”. Розповідає про двох вуличних артистів — міма і живу статую

96 фільмів подали на фестиваль українського короткометражного кіно "Відкрита ніч. Дубль 22". Відбувся у ніч на 30 червня в київській галереї "Арт-причал" на набережній Дніпра. Журі відібрало 22 стрічки. ­Вісім ігрових, шість анімаційних, чотири документальні й чотири поза конкурсом.

— Ігрове кіно було різне, а от у документальних стрічках акцент — на війні з Росією, — каже член журі Ніна Набока, 62 роки.

Диплом у номінації неігрового кіно та спеціальний приз "за пошук героя" здобув фільм "Після вогню" режисера 28-річного Андраніка Берберяна. Розповідає про російську лікарку-хірурга, яка рятувала поранених під час Революції гідності. Ця лікарка — героїня нашого часу.

— Коли дамо дорогу українському кіно, воно почне розвиватися, — каже Ніна Набока. — Побачимо, яка ми талановита нація. Молодь треба тільки підтримати. Казала їм сьогодні, що мусять добиватися, стукати у двері. Не відчиняють — то у вікно. Ні — у щілину пролазити. Не сходити зі свого шляху.

Заснувати фестиваль українського мистецтва 22 роки тому було важко. Зараз ситуація змінилася, принаймні поки була проукраїнська влада. Володимир Зеленський сказав, що кіно — це бізнес і держава не повинна давати гроші. Це страшно чути.

Гран-прі "Відкритої ночі" завоював анімаційний фільм "Кохання". Режисер Микита Лиськов, 36 років, отримав 100 тис. грн. 14-хвилинний мультфільм про Дніпро — рідне місто постановника. Складається з кількох сюжетів. Історії розповідають мовою символів і звуків.

— Ця стрічка — моє враження про п'ять років після Майдану, — говорить Микита Лиськов. — Першим символом Революції гідності було знесення пам'ятника Леніну. Я розумів, чому люди це роблять. Але у фільмі хотів показати погляд збоку. Раптом, ні з того ні з сього, люди зібралися навколо Леніна і зруйнували його. Це стає каталізатором інших процесів.

Назва "Кохання" працює на контрасті. Слово асоціюється з високодуховним почуттям, довірою. А в фільмі цього немає. Хотілося показати, як країна змінюється. Розгубленість, невпевненість у завтрашньому дні. Ніхто не знає, чим усе це закінчиться, чи знайдемо вихід.

Використовував документальні матеріали — фотографії, написи й рекламу на стінах, реальні історії, розповіді друзів. Багато глядачів упізнають ці елементи.

Приз глядацьких симпатій здобула комедія режисера 36-річного Сергія Зленка "Влипла" — про залежність від ґаджетів. Під час святкування дня народження одна з подруг весь час сидить у смартфоні. Він прилипає до її руки, за сюжетом.

6 годин тривала основна програма 22-ї "Відкритої ночі". Це найкоротший кінофестиваль у світі. Цьогоріч увійшов до Книги рекордів України як захід із найбільшою кількістю місць проведення. Покази відбувалися на 100 майданчиках — в Україні та семи країнах світу. 12 представництв фестивалю були в зоні воєнних дій на Донбасі. Понад 8500 глядачів одночасно дивилися фільми програми.

Успішні кіношники починали кар'єру з "Ночі"

"Відкриту ніч" заснував режисер Михайло Іллєнко 1997 року. Мета заходу — відкривати нові імена у кінематографі й підтримувати національне виробництво. Проходить під девізом: "Ми. Для нас. Про себе".

— 22 роки тому ми не могли повірити, що прем'єра українського фільму стане чимось звичайним, — каже голова Держ­кіно Пилип Іллєнко, 41 рік. — "Відкрита ніч" виникла, коли наше кіно знімалося всупереч, а не завдяки. Це був єдиний фестиваль, який працював на популяризацію українського, а не іноземного кіно в Україні, єдина можливість для режисерів поспілкуватися з глядачем. Завдяки цьому фестивалю ми зараз говоримо про відродження, а не створення українського кіно. У нас немає успішного кінематографіста, який би свого часу не брав участі у "Відкритій ночі".

Зараз ви читаєте новину «"Першим символом Революції гідності було знесення пам'ятника Леніну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі