вівторок, 03 жовтня 2017 06:05

"Перша ознака, що в місті порядок – дівчата спокійно ходять у коротких спідницях"

"Перша ознака, що в місті порядок – дівчата спокійно ходять у коротких спідницях"
32 дні тривали зйомки фільму "Ворошиловград" за романом Сергія Жадана Фото: Детектор медіа

32 дні тривали зйомки фільму "Ворошиловград" за романом Сергія Жадана.

2014 року британська телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі назвала твір "Книгою десятиліття".

Герман дізнається, що у Старобільську на Луганщині, звідки він родом, бандити хочуть захопити заправку брата. Їде на батьківщину, щоби захистити власність родича, за сюжетом.

— На перший погляд — напівкримінальна історія, — каже продюсер Володимир Яценко, 39 років. — У чувака намагаються забрати стару заправку, а він починає комизитися. Але насправді Жадан пише про пошук свого коріння. Герман повертається додому, заново знаходить свою землю, друзів і кохання. Розуміє, чому їх потрібно захищати. Насправді ж, бандити хотіли дорого заплатити за заправку головному героєві. І вона не була потрібна йому. Але коли він боязко говорить, що подумає, на нього починають тиснути. Через це опирається сильніше. Якщо людину примушувати до чогось, можна пробудити в ній здатність до вчинку.

Головну роль виконує 28-річний Олег Москаленко з Київського театру на Лівому березі.

— Я родом із Черкащини. З 2009-го живу в Києві, — розповідає Москаленко. — Колись мені так само було складно повертатися додому. Як і Герман, у дружбі ціную тих, із яким є про що помовчати. Проби на роль проходив п'ять разів. Було страшно, що Жадан говоритиме з приводу моєї кандидатури. Він у серпні приїхав на зйомки з дружиною. Кажуть: "Дивилися відзнятий матеріал — прикольно. "Спасибі за Германа", — підписав мені книжку.

Крім Києва, фільм знімали в рідному місті Сергія Жадана Старобільську.

— Тамтешні жителі реагували емоційно. Дехто казав: "А! Це ж Серьоги фільм!" А хтось: "Ворошиловград? Про Другу світову?" — говорить кастинг-менеджер Павло Макарченко, 36 років.

— На фінальну битву потребували міліціонерів. Знайшли справжніх у відставці, у яких залишилася форма старого зразка. Після зйомок дізналися, що вони були найбільш корумпованими правоохоронцями в районі.

Мали проблеми з Олексієм Горбуновим. Він людина експресивна. Звик палити там, де зручно. А в нас за кілька днів до його приїзду іншого актора виселили з готелю за куріння в номері. Горбунова вдалося вмовити виходити на ґанок із сигаретою тільки після розмови по душам під пляшку.

Директор готелю, в якому жили, сказав: "Прочитав роман, але все було не так. Насправді це була моя заправка".

— Місцева влада затвердила місце зйомки, отримали дозволи, — додає директор по локаціях 43-річний Єгор Скалига. — Щойно побудували заправку — знайшовся власник землі. Юрист. Подзвонив і спочатку "наїхав". Каже: "От книга ваша про що? Про повагу до приватної власності. А ви що робите?" Хотів заплатити йому оренду, узгодив із продюсером. Купив хороше віскі та приїхав на перемовини. Пляшку він узяв, а гроші за оренду — ні. Я очікував, люди будуть більш затиснуті. Нічого такого не було — відкриті. Зустрів воїна добровольчого батальйону. Питав про мародерство й інші речі, характерні для прифронтових територій. Каже: "Перша ознака, що в місті порядок — дівчата спокійно ходять у коротких спідницях".

Бюджет стрічки "Ворошиловград" — 30 млн грн. У прокат планують випустити восени наступного року.

Зараз ви читаєте новину «"Перша ознака, що в місті порядок – дівчата спокійно ходять у коротких спідницях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі