пʼятниця, 28 листопада 2008 18:32

Парфьонов зняв кіно про вбивство тварин

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Російський актор Володимир Кошевий зіграв у фільмі харківського режисера Ігоря Парфьонова колишнього ”афганця”
Російський актор Володимир Кошевий зіграв у фільмі харківського режисера Ігоря Парфьонова колишнього ”афганця”

27 листопада в столичному Домі кіно відкрився міжнародний правозахисний фестиваль "Сходи". Його організував харківський кінорежисер Ігор Парфьонов, 43 роки. За чотири дні глядачам покажуть 100 фільмів із 30 країн. Вони присвячені захисту прав тварин, рослин і людей.

— Час зняти рожеві окуляри й побачити Папу Римського, який благословляє кориду, політиків, що розважаються на полюванні, їхніх жінок у хутрах, — каже Парфьонов. На ньому широкі штани та чорні кросівки із тканини.

Фестиваль відкрила драма режисера "Сповідь диявола". Російський актор Володимир Кошевий, 32 роки, у ній грає керівника терористичної організації "Фронт визволення землі". Він мститься шести високопосадовцям за вбивство свого товариша і любов до полювання. Залишає їх у темній кімнаті з мисливськими ножами. Налякані чоловіки до смерті калічать один одного.

— Я погодився грати, хоча знав: гонорару не буде, — каже Кошевий. — Таке кіно в нас знімають рідко.

Герой Кошевого — колишній "афганець". Актор переконував режисера дозволити йому кульгати в кадрі. Але під час зйомок кінь зламав Кошевому ногу, і в більшості сцен актор сидів.

— Я мав вивести коня із конюшні. Він притис мене до стіни і боднув. Нога миттєво розпухла, виявилося — подвійний перелом.

Герой Кошевого потрапляє до психлікарні. Клініку знімали в одному з харківських підвалів. Головлікаря грає актор Армен Джигарханян, 73 роки. Він також відмовився від гонорару.

Заплатили 12 гривень

— Я запрошував Гафта на цю роль, — зізнається Парфьонов. — Він сказав, що йому потрібно місяць. Джигарханяну знадобилося три дні. Він спав лише кілька годин на добу.

На відкриття фестивалю Джигарханян не приїхав. Глядачам показали трихвилинне звернення актора, яке відзняли завчасно. Актор сидить у кріслі, каже, що відчуває свою місію — рятувати природу.

Подивитися фільм прийшло 400 глядачів. Усі — в куртках і пальто, бо в залі холодно. Зо два десятки людей залишають залу: кажуть, що не можуть бачити сцен знущання над тваринами.

— Звикли заривати голову в пісок, — шепоче Парфьонов. Він стоїть біля виходу. — Чого приховувати, як киркою вбивають дитинча тюленя? Більок із великими очима крутиться на кризі, почорнілій від його крові. Шуба до п"ят — то 20 таких більків.

Бюджет стрічки Парфьонова — $10 тис. Режисер не сподівається повернути їх із прокату.

— Перший національний купив дві стрічки. Заплатили 12 гривень, кажуть, більше нема. По телебаченню їх показали о п"ятій годині ранку.

Мінкульт, який заявив про підтримку фестивалю, грошей на "Сходи" не виділив. Кошти надали приватні організації — 2 тис. євро.

— Минулого року гроші позичав, — згадує Парфьонов. — Цілий рік працював, щоб розрахуватись із боргами.

Зараз ви читаєте новину «Парфьонов зняв кіно про вбивство тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі