вівторок, 26 лютого 2008 17:51

Оркестром "Леополіс" диригував син Карла Маркса

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Петер Маркс (у центрі) під час репетиції. Праворуч від нього виконавці головних партій Брітт Тройц і Кай Вебер
Петер Маркс (у центрі) під час репетиції. Праворуч від нього виконавці головних партій Брітт Тройц і Кай Вебер

Концертна постановка опери "Весілля Фігаро" Вольфґанґа-Амадея Моцарта відбулася минулої п"ятниці у Львівському театрі опери та балету. Партії виконували молоді солісти провідних театрів Німеччини й Нідерландів. Співали в супроводі місцевого камерного оркестру "Леополіс". Диригувати запросили 72-річного німця Петера Маркса.

У Львові востаннє "Весілля Фігаро" виконували понад 80 років тому.

— На Заході Моцарт — це еталон. Прослуховування у будь-який оркестр починають з його творів, — каже художній керівник "Леополісу" Ярослав Мигаль, 46 років. — Це дуже віртуозна музика. Тільки скрипок там 49 сторінок тексту.

Іноземці приїхали до Львова у понеділок. Петера Маркса поселили у чотиризірковому готелі "Леополіс" в центрі міста. Солістів — у скромних "Трудових резервах" на околиці.

— Ми виступали на відкритті готелю "Леополіс", тому вони пішли нам назустріч, — говорить Мигаль. — Щоб підготувати повноцінну постановку "Весілля Фігаро" з цими артистами, треба щонайменше два тижні. Та й грошей удесятеро більше.

За день до концерту в залі львівського Палацу мистецтв відбувається репетиція. Оркестр грає на невеликій сцені, вищій за залу на метр. Солісти стають під сценою. Петер Маркс одягнений у чорний светр поверх блакитної сорочки.

— Сто вісімдесят п"ят — двісті двадцят один, — маестро ламаною українською говорить номери тактів, які треба виконувати.

Батько Петера Маркса — німецький диригент Карл Маркс.

— Якось його запросили на концерт у колишню Німецьку Демократичну Республіку, — згадує маестро. — На кордоні двоє митників ретельно оглядали документи й багаж. У нотній сумочці один із них знайшов підписані батьком ноти. Митник був шокований: "Невже Карл Маркс був ще й композитором?!".

Митник був шокований: "Невже Карл Маркс був ще й композитором?!"

Роль Фігаро дісталася німцеві Каю Веберу. Чотири роки тому він отримав приз імені Франца Шуберта за найкраще виконання романсів.

— В Україні я вдруге, — розповідає. — Коли мав 13 років, виступав зі шкільним хором у Львові й Тернополі.

Партію графині Альмавіри співає солістка з Антверпена 26-річна Брітт Тройц. Вона приїхала до Львова з матір"ю Аніт.

Квитки на виставу коштували від 60 до 220 грн. Зала театру майже заповнена. На гальорку безкоштовно пропускають студентів музичної академії. У перші ряди партеру квитків не продавали. Після другого дзвінка там почали сідати люди, які прийшли із запрошеннями, в яких не вказано місць.

У перерві частина глядачів прямує до виходу.

— Не розумію я Моцарта, — сонно говорить повний чоловік у піджаку і картатій сорочці.

Після концерту публіка хвилин десять оплесками не відпускає артистів зі сцени.

Зараз ви читаєте новину «Оркестром "Леополіс" диригував син Карла Маркса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі