пʼятниця, 14 березня 2008 17:02

"Оркестр святого Миколая" проїхався Україною

— Етно-музика в Польщі стала популярною років на десять раніше, аніж в Україні, — розповідає 45-річний Богдан Браха, лідер етно-гурту "Оркестр святого Миколая" із міста Люблін. — Тому у вас нині етно-бум, а в нас він уже пішов на спад. Хоча ми й досі збираємо повні зали на своїх концертах.

"Оркестр святого Миколая" минулими вихідними виступив у столичному клубі "Хмільна бочка". У Києві завершився їхній концертний тур Україною на підтримку платівки "Карпатський альбом". Туди ввійшли пісні трьох українських фолькових гуртів — "Бурдону", "Буття", родини Тафійчуків із Карпат — та трьох польських — "Гурту Йоанни Словінської", "Транскапели" й самого "Оркестру...".

Колектив існує двадцять років. Він був одним із перших фолькових гуртів у Польщі й започаткував моду на етномотиви в музиці. Співають польською та українською.

— Ще студентами ми любили їздити в Карпати, — згадує Богдан. — Любили блукати покинутими лемківськими селами. Там стояли порожні хати: людей звідти вигнали в кінці 1940-х. Нас захопила гуцульська та лемківська культура. Потому прийшли до польського фольклору, бо стало цікаво: а як воно в нас?

Випустити платівку допомогли організатори етнофестивалю "Шешори".

Зал "Хмільної бочки" повний, люди сидять навіть на сходах. П"ятеро музикантів "Оркестру..." грають на 23 інструментах: скрипках, гітарах, бубнах, цимбалах. Мало не кожній пісні передує зміна інструментів.

— Усі наші музики вчилися в музичних академіях чи школах. Деякі інструменти осилювали самотужки, — говорить після концерту Богдан Браха. — Наша учасниця, приміром, кинула навчання, бо їй стало нецікаво вчити лише класичну гру на скрипці. Там геть не дозволяли експериментувати.

"Оркестр..." презентував "Карпатський альбом" також у Вінниці та Івано-Франківську.

Зараз ви читаєте новину «"Оркестр святого Миколая" проїхався Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі