вівторок, 15 липня 2008 16:51

"Опівнічні діти" Салмана Рушді вдруге отримали Букерівську премію

Минулого тижня в Лондоні британсько-індійський письменник Салман Рушді, 61 рік, отримав премію "Супер-Букер" за роман "Опівнічні діти". Нагороду приурочили до 40-річчя Букерівської премії. На сайті відвідувачі голосували за кращий роман серед тих, яким присуджували премію за весь час її існування. Подібну ювілейну нагороду "Опівнічні діти" отримували 1993-го, коли святкували 25-ту річницю конкурсу.

Письменник на церемонію не прибув: їздить Штатами та рекламує новий роман. Нагороду замість нього отримали сини Зафар і Мілан Рушді.

— "Букер" — доволі суб"єктивна премія, — каже один із членів журі Джон Маллен. — Її дають літературні критики, які на свій смак визначають кращий роман року. І часом нагороду отримує навіть не кращий твір письменника. Приміром, Вільямові Ґолдінґу 1981-го дали премію за "Ритуали плавання". Ця книжка була доволі посередньою порівняно з його мало не шедевральними "Володарем мух" і "Шпилем". А "Супер-Букер" продемонстрував визнання письменника читачами. Воно вагоміше, ніж оцінка купки критиків. Ви уявіть: роману Рушді вже 27 років, а він досі лишається актуальним і цікавим.

34-річний Рушді став одним із наймолодших переможців конкурсу, коли 1981-го отримав "Букера" за "Опівнічних дітей". За сюжетом, головний герой Селім Сінай, який народжується опівночі 15 серпня 1947 року — саме тієї миті, коли Індія отримала незалежність, розповідає 63 історії про себе, свій рід і свою країну.

На "Супер-Букері" за книжку проголосували 7801 особа — 36% відвідувачів сайту. До п"ятірки фіналістів увійшли також нобелівські лауреати Надін Ґордімер із романом "Хранитель" і Джозеф Максвелл Кутзеє з "Безчестям", австралієць Пітер Кері, який отримував "Букера" двічі, Пет Баркер, відомий за своєю трилогією про Першу світову війну, і британський співак Джеймс Ґордон Фарелл.

Салман Рушді має славу скандального письменника. За роман "Сатанинські вірші", один із негативних персонажів якого списаний із пророка Мухаммеда, 1989 року автора прокляв покійний мусульманський лідер Ірану аятолла Хомейні. Він закликав убити Рушді та всіх причетних до книги. За це обіцяв $3 млн. Письменник переховувався до 1998 року, доки новий уряд не скасував рішення Хомейні. За цей час японського перекладача роману вбили, італійського — поранили.

Зараз ви читаєте новину «"Опівнічні діти" Салмана Рушді вдруге отримали Букерівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі