четвер, 13 грудня 2007 15:55

"Оперні співаки їдять більше за спортсменів"

Італійський оперний співак Кармело Карузо, 48 років, заспівав у київському Музеї сучасного мистецтва на презентації журналу "Файн Арт".

До музею співак приїхав у темних окулярах, зеленому шкіряному плащі, з яскравим червоним шарфом довкола шиї. Роздягнувшись, одразу починає репетицію.

— Це складна партія. Може, ще раз? — радиться з Олександрою — звукорежисером українського тенора Володимира Гришка. Його команда запросила Карузо в Україну.

Для вечірнього виступу співак репетирує неаполітанську пісню "О соле міо" ("Моє сонце") композитора Едуардо ді Капуа та застільну з опери "Травіата" Джузеппе Верді.

— Бо Верді — шеф баритонів, — пояснює артист. — До нього баритона не існувало. Був лише високий і низький бас.

Кармело співає у 40 операх, 11 із них — Верді. Каже, що співаком бачив себе з дитинства. Хоча в сім"ї, крім нього, співати ніхто не вмів.

— Мати вишивала картини, щоб заробити на життя, коли помер батько, — згадує Карузо. — Він пішов від нас рано — коли мені було чотири роки. Дід був столяром. Я почав займатися співом дуже рано як для хлопця — у 15 років. Мене ніхто не попередив, що голос ще мінятиметься. Коли це сталося, в мене був шок, бо два роки я не міг співати взагалі.

Нині в Італії з цією професією багато не заробиш

Кармело закінчив консерваторію святої Сесилії в Римі. А співати вчився за дисками свого троюрідного діда — відомого на початку ХХ ст. італійського співака Енріко Карузо. Каже, що багато хто думає, що його прізвище є псевдонімом.

— Ні, це моє справжнє, — обурюється. — Італійською воно означає "юнак", "підліток 12–14 років". Це прізвище дуже поширене у Південній Італії та на Сицилії. У середині ХІХ століття було два рідних брати Карузо — батько Енріко Карузо та мій прадід. Перший поїхав працювати до Неаполя, а другий подався на Сицилію. Так сім"я розділилася й перестала спілкуватися: Неаполь і Сицилія — це тисяча кілометрів. 10 годин на машині зараз, а тоді — три дні на конях!

Енріко Карузо мав двох синів і доньку. Проте де живуть їхні нащадки, Кармело не знає.

— Між нашими сім"ями немає жодного зв"язку. Я ніколи не афішував, що великий Карузо — мій родич, бо хотів досягнути визнання своїми силами і голосом. Хоч нині в Італії з цією професією багато не заробиш. Ще 20 років тому держава виділяла на оперу великі гроші. Нині цього немає. Така проблема по всій Європі, — скаржиться артист.

— Маєте свої секрети? — цікавлюся.

— Я ніколи не їм за 3–4 години перед концертом. Співаки працюють із діафрагмою. Якщо шлунок порожній, то цей м"яз функціонує краще. А взагалі спів — це як спорт. Оперні співаки витрачають стільки енергії, що їдять навіть більше за спортсменів.

Енріко Карузо ще за життя обріс легендами

Про італійського співака Енріко Карузо (1873 — 1921) переповідали легенди ще за життя. Якось нібито ще замолоду хтось зі слухачів жбурнув у нього головку капусти.
— Ого, — не розгубився Карузо. — Хтось уже втратив голову через мій спів!
Уже будучи відомим, співак пішов до банку зняти гроші. Однак документів при собі не мав.
— Так кожен може прийти і доводити, що він великий Карузо, — лаялася касирка.
Тоді Карузо заспівав їй арію з опери "Тоска".
— Ще ніколи в житті я так не старався співати, як зараз, — сказав він, виходячи з банку з грішми.
Свого часу була модною навіть його зачіска. Якось на гастролях в Іспанії співак зайшов до перукарні і попросив підстригти його "під Карузо".
— Вибачте, сеньйоре, — роздивившись клієнта, чемно сказав перукар. — Усі зараз хочуть так підстригтися, але вам така зачіска не пасуватиме.

Зараз ви читаєте новину «"Оперні співаки їдять більше за спортсменів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі