четвер, 29 березня 2007 19:19

Олена Філіп"єва через місяць після пологів танцювала Кармен

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олена Філіп’єва виховує дитину без батька
Олена Філіп’єва виховує дитину без батька

Із 36-річною примою-балериною столичної опери Оленою Філіп'євою зустрічаємося у білій вітальні театру.

— Це колись червоний куток був, — каже балерина. — Потім тут директор сидів. А зараз рояль привезли. Ми біля нього перед спектаклем відпочиваємо.

Сідає на канапу.

— Щоб стати на пуанти, треба розігрітися. Це як ранкова гімнастика, тільки біля станка. У нас понеділок вихідний. Я вдома прибираю, в магазини ходжу, з дитиною гуляю. А виходжу на роботу у вівторок — здається, місяць не займалася. Тому у відпустку йду лише на 10 днів. Що більше відпочиваєш — то більша потім крепатура.

Вас страхують від травм?

— Та де там! — відмахується. — Перед прем'єрою "Весілля Фігаро" в мене вивалилися з хребта диски. Їх вправили за два дні.

Розповідає, що в 23 роки отримала звання народної артистки.

— Як правило, його дають перед пенсією. А мене театр висунув. Я змалку була як палочка-виручалочка. Одна балерина захворіла, треба було терміново замінити. А я всі вистави напам'ять знала. Запитали: "Станцюєш?". Звісно, станцюю! Бувало, зранку не знала, що ввечері танцюватиму. Розуміла, що треба допомогти. Зазвичай всі наші солісти проходять через кордебалет. А мене туди ставили тільки двічі. Я відразу пішла по фрейлінах, феях та лебедях. І дебютувала з Жізеллю! Досьогодні деякі білетерки цей спектакль пам'ятають.

Їх пускають на вистави?

— А чого їм за дверима сидіти? Це найбільші наші шанувальниці! Зі старої гвардії нині мало хто лишився, — зітхає. — Молодь агресивну понабирали.

Згадує, що серед її фанів був колишній посол США Вільям Міллер.

— У свій робочий час на моїх репетиціях сидів. А на спектаклі приходив із дружиною. Іноземці за кордоном бояться аплодувати на спектаклях, щоб не перервати цілісності. А нам іноді так хочеться почути аплодисменти! Інакше думаєш: невже я погано станцювала?

Кажуть, вас дуже любить Майя Плісецька.

— Я їздила до Пітера на конкурс "Майя", допомагала в дуеті колишньому однокласникові. Нам тоді "золото" дали. Після цього Майя Михайлівна стала мне запрошувати на гастролі з "Російським імперським балетом".

Серед її фанів був колишній посол США Вільям Міллер

А 1996-го спарувала з французькою зіркою Патріком Дюпоном із Гранд Опера. У Японії ми з ним танцювали "Дон Кіхота". В кожному інтерв'ю Плісецька називає мене кращою сучасною балериною. Зараз Майя Михайлівна не танцює. Їздить по авторських концертах чоловіка, композитора Родіона Щедріна.

Філіп'єва розповідає, що її запросили на зйомки фільму в Прибалтиці.

— У дворі місцевого замку побудували сцену. Я з Плісецькою репетирувала "Кармен-сюїту" і другий акт "Жізелі". Але як я потім танцювала! Пішов дощ, а люди забули парасольки розкрити. Потім Плісецька мені сказала:  "Лєночка, ви виконали всі мої зауваження". Для балерини це вища похвала.

Закохувалися в партнерів?

— Після вистави розбігаємося в різні боки. Але на сцені вживаємося в роль, аби зал повірив, що ми коханці й отруїлися в один день.

Чув, що ваш чоловік — партнер по сцені.

— Був. Але не партнером, а танцівником кордебалету. Розлучилися ми 1998-го. Потім я зустрічалася з солістом. Він молодший за мене, випускник училища. Кілька років тому поїхав працювати до Пітера. Я ледве не кинулася за ним. Але робота є робота.

Ім'я батька своєї 2-річної доньки Лізи балерина приховує:

— Я одна. Але батько Лізи нас підтримує. Після народження доньки мені багато людей сказали, що я змінилася. На сцені стала зовсім іншою. Доця мене надихає, вона вже танцює й співає. А коли по телевізору попса звучить, просить вимкнути.

Каже, в грудні народила, а в січні повернулася до театру на репетиції. У березні вже танцювала Кармен.

— Моя подруга, з якою я одночасно народжувала, до сьомого місяця вагітності в театр розминатися приходила.

Вагу довелося скидати?

— Після тренування їсти не хочеться. Раніше після спектаклю я іноді випивала трохи спиртного. Якщо ноги забиті — келих пива, наступного дня вже легше. Та після народження доньки дивитися на нього не хочеться. Навіть на свята.

Говорить, на дієтах не сидить.

— Але макаронів та смаженої картоплі не їм.

1970, 23 травня — народилася в місті Дніпрорудне Запорізької області в сім'ї спортсменів
1980–1988 — навчалася в Київському хореографічному училищі
1986 — перші гастролі в Японії
1989 — Третя премія VI Міжнародного конкурсу артистів балету в Москві
1992 — заслужена артистка України
1996 — Міжнародний конкурс у м. Нагоя, Японія (Друга премія)
2001 — орден княгині Ольги ІІІ ступеня
2004 — народила доньку Лізу

Зараз ви читаєте новину «Олена Філіп"єва через місяць після пологів танцювала Кармен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі