середа, 23 січня 2008 15:59

Олександр Фельдман робить із Харкова культурну столицю

21 січня Міжнародний благодійний фонд нардепа-"бютівця" Олександра Фельдмана, 48 років, подарував Харківському художньому музею п"ять літографій усесвітньо відомих художників ХХ ст. — Пабло Пікассо, Жоана Міро, Анрі Матісса та Сальвадора Далі.

— Такі роботи завжди створювалися обмеженим тиражем, тому вони цінуються на світовому арт-ринку, — розповідає "ГПУ" Євген Сивашенко, представник фонду. — Хоча літографії набагато дешевші за картини художників, їхня ціна — кілька десятків тисяч доларів. Приміром, 2003 року на нью-йоркському аукціоні "Крісті" схожу роботу Пікассо продали за 70 тисяч доларів, а літографію Шагала оцінили в 35 тисяч.

Картини Олександр Фельдман купував за кордоном у приватних колекціонерів саме для Харківського музею. Кожна з них має міжнародний сертифікат, який підтверджує її справжність. Торік депутат передав музею одну з робіт Марка Шагала та колекцію предметів японського мистецтва. Найближчим часом подарує ще колекцію живопису та скульптури художників паризької школи, які народилися й виросли в Україні — Хани Орлової, Артура Кольніка, Ісаака Пайлесе, Іссахара Рибаке.

— Я хочу зробити з Харкова культурну столицю України й відкрити там один з найкращих музеїв мистецтв у Європі, — каже Олександр Фельдман.

Навесні нардеп мав відкрити в Харкові приватний музей мистецтв. Але місцева влада забрала у Фельдмана права на приміщення під музей. У ньому мала постійно діяти виставка робіт японських майстрів пластики та старовинної зброї Європи і Сходу. Меценат планує викупити інше приміщення в центрі міста або звести нову будівлю.

За десять років існування благодійного фонду Олександр Фельдман виділив на розвиток Харкова $6 млн.

Він — президент харківського концерну "АВЕК", якому належить найбільший торговельний комплекс у Європі — "Барабашово". Свої статки оцінює в $1млрд. 1997 року Фельдман створив благодійний фонд, який торік визнали найкращим з-поміж 36 схожих в Україні. За час існування він виділив близько 50 млн грн на благодійні проекти у сфері культури, освіти та спорту.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Фельдман робить із Харкова культурну столицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі