пʼятниця, 03 вересня 2010 08:18

Олександр Алфьоров знайшов копію конституції Орлика

Олександр Алфьоров знайшов копію конституції Орлика
Титульна сторінка конституції староукраїнською мовою. Фото: uk.wikipedia.or

У столичному видавництві "Темпора" вийшла друком найдавніша копія конституції Пилипа Орлика, або "Договорів і постанов". Документ знайшов київський історик 26-річний Олександр Алфьоров. До кав'ярні "Купідон" він прийшов із примірником видання червоного кольору.

— У радянські часи про гетьмана Пилипа Орлика і його конституцію важко було почути щось позитивне, бо він був продовжувачем політики Івана Мазепи, — розповідає. — До цього часу українці не бачили оригінальної копії конституції Орлика. Вона була написана діловою мовою гетьманства — староукраїнською. У ній переважно йдеться про боротьбу проти московського ярма. Документ, який я знайшов, датований 1780-ми. Його сторінки розділені на дві частини. На більшій — текст конституції. Менша половина — поле з перекладом на російську мову малозрозумілих староукраїнських слів.

У сучасному виданні знайденої конституції дали фотокопії кожної сторінки, розшифровку тексту документа друкованими літерами та переклад зі староукраїнської на українську мову.

— Копію конституції я знайшов 2008 року в Москві в Російському державному архіві давніх актів, — каже Алфьоров. — Там зберігаються документи від доби Великого князівства Московського до Жовтневої революції. У складі цього архіву є пару відділів, присвячених українській історії. Щоб люди менше лапали старі книги, використовують копії документів на плівках. Їх можна брати в оренду.

Плівки з конституцією Орлика Олександр орендував на три місяці. Каже, на знахідку одразу зреагували політики.

— Було кілька неприємних дзвінків. Представники політичної сили, яка зараз при владі, сказали: "Давайте конституцію нам. Ми її, де треба, прилаштуємо. Ви ж патріот! Станете відомим". Також була пропозиція видати конституцію у шкірі й золоті, яка коштувала б 3–5 тисяч гривень. Я хотів, щоб книга була недорогою, аби якомога більше людей її побачили. У ній видно, як тогочасні проблеми співпадають із теперішніми — соціальна незахищеність, закони діють на користь корупції. У першій статті конституції Орлика йдеться, що Україні треба мати єдину церкву.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Алфьоров знайшов копію конституції Орлика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі