четвер, 21 червня 2007 17:41

Олег Скрипка не запросив ТНМК на фестиваль "Країна мрій"

Із 6 по 8 липня в Києві пройде 4-й міжнародний етнічний фестиваль "Країна мрій". На Співочому полі виступатимуть 200 фольклорних колективів із дев"яти країн. Для цього обладнають шість сцен — кобзарську, майстерню танців, обрядову театральну... Гостей розважатиме й пересувна сцена "Фіра".

— Цього року ми не запросили українські гурти "Тартак" і ТНМК, — розповідає організатор фестивалю музикант Олег Скрипка, 43 роки. — "Тартак" уже виступав на фестивалі, а ТНМК не встигли підготувати етнічну програму.

Зіркою "Країни мрій" стане 47-річний французький співак алжирського походження Халєд, який започаткував стиль "раї". Це співи північноафриканських пастухів-бедуїнів, пропущені через іспанські, французькі, африканські та арабські  мелодії. Виступатиме француз у перший день фестивалю. В Україні Халєд відомий  хітом "Аїша".

Приїде до Києва й фінська група "Варттіна", яка поєднує рок та обрядові дійства. Це три співачки та шестеро акустичних музикантів.

— Вони така собі фінська етнічна "АББА", — говорить Скрипка.

Білоруський гурт "Троіца" лідер "ВВ" називає "чаклунами етніки". Вони грають на домрі, смикові, гуслях, дудках, губній гармоніці, цитрі, гонгах, дзвонах. Білоруси виконують композиції навіть на глечиках. Лідер "Троіци" 49-річний Іван Кірчук дав 20 концертів у повоєнній Боснії. Виступи білоруса там оплачував фонд Джорджа Сороса.

Україну на фестивалі представлятимуть гурти "Бурдон", "ДримбаДаДзиґа", "БандУрБенд", "СонцеКльош", "Чоботи з Бугая". Олег Скрипка теж співатиме — разом із "Льо Ґранд Оркестром", у якому зберуться музиканти з багатьох етнічних гуртів.

Англійський гурт "Карпатіана" (Манчестер) виконуватиме українські народні пісні. У ньому виступає один українець — 46-річний уродженець Львова Юрій Балюк. Мати вивезла його до Великої Британії ще малим. Жінка шукала в Англії свого батька — колишнього вояка УПА.

Зараз ви читаєте новину «Олег Скрипка не запросив ТНМК на фестиваль "Країна мрій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі