пʼятниця, 17 вересня 2010 03:05

Олег Мінько не малював 10 років

Автор: фото: Тарас Подолян
  Львівський художник Олег Мінько на відкритті своєї виставки в столичній галерії ”АВС-арт”. Його стиль називають ”слов'янською гілкою” експресіонізму
Львівський художник Олег Мінько на відкритті своєї виставки в столичній галерії ”АВС-арт”. Його стиль називають ”слов'янською гілкою” експресіонізму

7 вересня у столичній галереї "АВС-арт" відкрили виставку живопису львівського художника Олега Мінька. Видали альбом "Живопис як молитва", де вперше зібрали його графічні й малярські твори від 1960-х.

— 1943-го до ніг маленького Олега гепнувся снаряд і не розірвався, — каже Світлана Єременко, автор тексту в альбомі. — Його батько обережно переклав снаряд у ковдру і виніс. За кілька хвилин у хаті повилітали шибки від вибуху на городі. Мабуть, Олег вижив, щоб ми мали геніального художника.

Про Олега Мінька кажуть, що він не розміняв талант на дрібне підлабузництво.

— У 1960-х я не ховав своїх робіт, хоч це був протест проти соцреалізму, — каже 72-річний Олег Мінько. — Був під ковпаком КДБ, за мною стежили. 10 років не малював узагалі. У 1980-х почав із реалістичніших картин, потім знову повернувся до себе. Часто закидають, що мої роботи сумні. Вони спонукають думати, а думки — про те, що людині болить.

Його стиль називають "слов"янською гілкою" експресіонізму. Учився у класиків — художників Романа Сельського і Карла Звіринського. Його однокурсниками були Іван Марчук, Любомир Медвідь, Роман Петрук. Марчук прийшов на виставку. Увесь вечір у нього дзвонить мобільний піснею "Ой, у вишневому садочку".

Степан Давимука має в колекції 20 робіт Мінька

Депутат-"бютівець" Степан Давимука, 63 роки, має в колекції 20 робіт Олега Мінька. Знайомий із художником із кінця 1960-х.

— Його місячні пейзажі — це чудо: золотисте сяйво, чуттєва майстерність. У пізніших, абстрактних картинах, закладена візантійська мудрість. Але жінки до них критично ставляться.

— Тато замкнений у своїй шкарлупці, — розказує донька художника Ірина Муращик, 49 років. — Часто сидить у кріслі. Питаю: "Чому не працюєш?". Він: "Я працюю постійно". У Веласкеса колись запитали: "Як ви зробили цей портрет так швидко і так досконало?". Відповів: "Я малював усе життя і три дні". Батько може за день видати полотно, а через місяць починає  домальовувати. Ніколи собою не задоволений.

Альбом коштує 600 грн. Нові роботи — від $5 тис. Реалістичні полотна, каже автор, не продаються.

Зараз ви читаєте новину «Олег Мінько не малював 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі