вівторок, 25 березня 2008 15:50

Олег Безбородько на фортепіано імітує карпатську дримбу

  Піаніст і композитор Олег Безбородько:”У смокінгу незручно грати, заважають рукави”
Піаніст і композитор Олег Безбородько:”У смокінгу незручно грати, заважають рукави”

Піаніст та композитор Олег Безбородько, 34 роки, завтра, у четвер, дасть сольний концерт. Виступ відбудеться в рамках фестивалю "Музична трибуна київської молоді" о 19.00 у Спілці композиторів на Пушкінській, 32.

Спілкуємося з Олегом напередодні концерту. Він у коричневому піджаку, на правому вилозі золота булавка у вигляді шпаги.

Після одного з концертів публіка запам"ятала вас у білих лакованих туфлях та білому піджаку, — натякаю на вишукану манеру вдягатися.

— У мене немає білих лакованих туфель, — обурюється. — Вони білі, але не лаковані. Щодо білого піджака, то було літо, жарко. А взагалі візуальний момент для музиканта дуже важливий. Сценічний одяг не повинен заважати. Наприклад, у смокінгу незручно грати, заважають рукави. Особливо, коли твір вимагає від піаніста перехрещення рук.

Що виконуватимете на концерті?

— Гратиму музику молодих композиторів. Почну зі своєї. Потім зіграю "Напів-казки" Максима Шоренкова.

Він пише музику для ниток і грає на них.

— Так, але цього разу буде без ниток. Також зіграю твір Золтана Алмаші "Подорож пінгвіна з поступовою появою на задньому плані полярного сяйва". Правда, у буклеті концерту назву наполовину скоротили — хтось відредагував, — сміється. — Буде ще фрагмент із балету "Сканер" композитора Богдана Кривопуста. Тут є сцена, де дівчина та хлопець борються між собою за їжу. У музиці це дуже відчувається.

Чому граєте саме сучасну музику?

— Мені це цікаво. Коли граю чийсь твір, відчуваю себе його співучасником, бо сам композитор.

У вашій музиці нерідко відчувається іронія. З чого смієтеся?

— Іронія взагалі мені властива. Тому в моїй музиці вона часом з"являється навіть мимоволі. Якось один англійський піаніст замовив десятьом українським композиторам написати п"єсу тривалістю до однієї хвилини на теми українських народних пісень. Я взявся за карпатську сороміцьку коломийку. Там є такі слова: "Мамка одна, мамка одна, а дідиків — сорок". "Дідик" на карпатському діалекті — чоловік чи батько. Використовую тут нетрадиційну техніку звуковидобування.

Дубасите по кришці роялю замість клавіш?

— Ні, але по струнах граю (під кришкою фортепіано. — "ГПУ"). Це імітує дримбу. "Джримба", — повторив за мною той англієць, коли я йому розповідав про цей унікальний музичний інструмент.

Олег Безбородько сідає за рояль і грає сороміцьку коломийку. Музика дуже гучна. У дверях з"являється здивований композитор Ігор Щербаков. Але, побачивши за роялем Безбородька, усміхається і йде геть.

Зараз ви читаєте новину «Олег Безбородько на фортепіано імітує карпатську дримбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі