пʼятниця, 27 серпня 2021 00:16

Окрема насолода – мова, якою говорять підлітки

Окрема насолода – мова, якою говорять підлітки
Марія Федорченко зіграла головну роль у драмі про київських школярів "Стоп-Земля". На 12-му Одеському кінофестивалі фільм здобув три нагороди, зокрема гран-прі. Фото: dzygamdb.com

65 фільмів показали на ­12-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Вперше єдиною конкурсною програмою була національна. Гранпрі здобула драма "Стоп-Земля" режисерки 32-річної Катерини Горностай. Головний приз вручили за результатами глядацького голосування.

16-річна Маша вчиться у київській школі. Готується до іспитів, ділиться з батьками страхом не вступити до університету, свариться з молодшим братом. Майже не спілкується з однолітками, крім двох найкращих друзів. Переписується з анонімним шанувальником у соцмережі. Закохується в однокласника Сашу. Протягом сюжету герої дають інтерв'ю режисерці, розповідаючи про свої життя та переживання.

Прем'єра стрічки в Театрі музичної комедії ім. Михайла Водяного зібрала аншлаг і завершилася оваціями. "Стоп-Земля" також отримала дві нагороди від міжнародного журі — за найкращий фільм і найкращу акторську роботу непрофесійних виконавців. Перед зйомками 25 підлітків два місяці навчалися акторської майстерності у творчій лабораторії.

— "Стоп-Земля" промовляє одразу до кількох поколінь, — говорить кінознавець Лук'ян Галкін, 31 рік. — Вірю, що історія знайде шлях до підлітків. А глядачів старших за 30 фільм обеззброює викликами дорослішання. Ніщо не може зрівнятися за напругою з кроком до людини, яка подобається. Особливо, коли такий крок робиш вперше. Це демонструє стрічка.

Окрема насолода — мова, якою говорять підлітки в кадрі. Українська була одним із правил підготовчої лабораторії для непрофесійних акторів. І справді — настільки живу в усіх проявах українську рідко почуєш з великих екранів. Аж ніяк не літературну, якою ніхто в побуті не розмовляє.

Найкращою короткометражкою стала картина Ольги Журби "Папині кросівки". 13-річного Сашка всиновлює американська родина. Проводить останні години в інтернаті перед від'їздом в іншу країну. Стрічка також отримала диплом Міжнародної федерації кінопреси.

Найкращим повним метром критики назвали драму "Із зав'язаними очима" Тараса Дроня, 41 рік. Розповідає про спортсменку змішаних бойових мистецтв 25-річну Юлю, яка втратила коханого на Донбасі.

— Ми голосували за цілісність історії. Наскільки яскрава та зрозуміла, — каже представниця журі ФІПРЕССІ, кінознавиця Наталія Мусієнко, 62 роки. — Картина "Із зав'язаними очима" захопила характерами й точним посилом. Через історію героїні режисеру вдалося підкреслити, що війна сьогодні — в кожному дні. Навіть для тих українців, хто не є її безпосереднім учасником.

Закриття 12-го ОМКФ відбулося просто неба на Потьомкінських сходах 21 серпня. Після церемонії показували стрічку Чарлі Чапліна "Малюк" 1921 року під супровід симфонічного оркестру.

Зараз ви читаєте новину «Окрема насолода – мова, якою говорять підлітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі