вівторок, 24 липня 2012 06:00

Одеський кінофестиваль відвідали 100 тисяч глядачів

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Увечері в суботу, 21 липня, близько двох тисяч людей спостерігають за червоною доріжкою, що веде до Одеської опери. Тут має розпочатися церемонія закриття ІІІ Одеського кінофестивалю
Увечері в суботу, 21 липня, близько двох тисяч людей спостерігають за червоною доріжкою, що веде до Одеської опери. Тут має розпочатися церемонія закриття ІІІ Одеського кінофестивалю

В Одесі відбувся III Міжнародний кінофестиваль. "Золотого Дюка" — головну нагороду фестивалю і $15 тис. отримав британський фільм "Зламані" режисера Руфуса Норріса про канікули 11-річної дівчинки.

Фестиваль відвідали 100 тис. людей — на 30 тис. більше, ніж торік.

— Вибачте, що починаю церемонію неробочою стороною, — каже зі сцени одеської опери телеведуча 33-річна Марія Єфросиніна. З російським колегою Олексієм Сухановим говорять на камеру, стоячи спиною до глядацької зали. Церемонію закриття фестивалю в прямому ефірі показують на телеканалі "Україна". Вона відбулася в суботу, 21 липня.

— По-моєму, якраз робочою, — коментує білявка в зеленій сукні в передостанньому ряді партеру.

— Приготував цілу промову, але скажу єдине — правильно "Халпахчі", а не "Чалпахчі" або "Халпачхі". Попрошу поаплодувати моєму колезі, — говорить зі сцени гендиректор кінофестивалю Денис Іванов, 33 роки. Прізвище гендиректора київського кінофестивалю "Молодість" ведучі перекручували тричі.

— На початку минулого століття в Одесі людей із моїм грецьким прізвищем було більше, ніж зараз Іванових, — відповідає 52-річний Андрій Халпахчі. Він єдиний на церемонію закриття прийшов у вишиванці.

— Це ще нічого, мене колись Євросісіною назвали, — сміється ведуча.

Уперше головну нагороду фестивалю визначали глядачі. Обрали переможцем кінодебют театрального режисера 47-річного Руфуса Норріса — стрічку "Зламані".

— Це маленький фільм, але він має велике серце. Судячи з того, як ви його сприйняли, ритм серця не збився при перекладі, — каже зі сцени Норріс. — Зовсім мало знаю Одесу, але мені здається, це місто також має велике серце. Дуже тепло нас приймали. Якщо так і далі піде, відведу дітей до місцевої школи й куплю собі тут будиночок.

У "Зламаних" ідеться про 11-річну дівчинку на прізвисько Смердючка. Вона хворіє на діабет. На літніх канікулах їде відпочивати до свого батька, де знаходить нових друзів. Одного з них — сусідського хлопця — несправедливо звинувачують у зґвалтуванні. Батька головної героїні зіграв голлівудський актор Тім Рот.

Найкращою кінокартиною за рішенням журі стала стрічка киянина 47-річного Сергія Лозниці "У тумані". Зняв її за однойменною повістю білоруського письменника Василя Бикова. У травні на Каннському фестивалі фільм здобув приз Міжнародної федерації кінопреси. Режисер отримав винагороду $10 тис. В українському прокаті досі не вийшов його попередній фільм "Щастя моє", знятий позаторік.

— Одеса зараз у страшному занепаді, — каже продюсер кінофестивалю "Німі ночі: Українське німе" Ірина Медушевська, 54 роки. — Під час фестивалю місто відроджується. Перші два роки робили ставку на фільми з гумором. Але зараз розширили програму — і добре зробили. Дають змогу подивитися кращі фільми зі всього світу. А 80 комедій щороку просто не знайдеш. Прекрасна атмосфера — чого тільки варті покази просто неба на Ланжеронівському узвозі й Потьомкінських сходах.

— Коли показували стрічку Чарлі Чапліна "Вогні великого міста", найбільше вразили вирази облич міліціонерів, — до Ірини Медушевської підходить одесит Борис Ходорковський. — Звичайні українські мєнти. А після фільму такі очі добрі в них були, такі розчулені.

Президент фестивалю 38-річна Вікторія Тігіпко прийшла на церемонію у темно-синій сукні з цупкого матеріалу до п'ят. Спинка плаття прикрашена масивними різнокольоровими камінцями. Пошила її у київської дизайнерки Ірини Каравай.

— Моєї думки в ній — рівно нуль. Я — як модель, робіть, що хочете. Обіцяла схуднути, трохи підвела, але то вже таке, — каже Вікторія. Її чоловік, віце-прем'єр Сергій Тігіпко вдягнув смокінг із метеликом.

Після церемонії гості виходять на фуршет у сквер Пале-Рояль. Грає київський джаз-бенд. Біля сцени танцює співачка Джамала у чорній сукні. Між гостей сновигають міми, загримовані під Чарлі Чапліна. На столах із десяток видів фруктів, багато рибних страв. Наливають вино, шампанське і коньяк.

— Впечатление от фестиваля потрясающие, — каже одеський художник Олександр Ройтбурд. — Пили с Псоем Короленко. Открыли для себе винную лавку на Французском бульваре и не жалеем. Ви коли їдете? — питає англійською у директора київського "Пінчук Арт Центра" Екхарда Шнайдера і простягає йому картку знижки. — Місцевий винний магазин. Отримайте фантастичну знижку.

Опівночі гості прямують на вечірку до ресторану "Бернардацці".

О першій ночі Вікторія Тігіпко прощається з гостями. Слідом іде її чоловік. Гордо дивиться на дружину, яку розціловує Халпахчі.

Наступного року кінофестиваль відбудеться 12-22 липня.

6 тисяч канапок з'їли на вечірці після церемонії закриття фестивалю.

Зараз ви читаєте новину «Одеський кінофестиваль відвідали 100 тисяч глядачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі