пʼятниця, 03 вересня 2010 08:39

Німці повернули украденого Караваджо

30 серпня картину Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди" спецлітаком доправили з Німеччини в Україну. Позаторік її викрали з Одеського музею західного та східного мистецтва. 25 червня цього року в Берліні затримали злодіїв — трьох українців і німця. Полотно оцінюють у $100 млн.

— Крадії склали полотно як клейонку, — каже директор Одеського музею західного та східного мистецтва Володимир Островський. — Я вже бачив фото на німецькому сайті — пошкодження колосальні, фарба просто обсипалася в місцях згинів. Належної бази в Київському реставраційному центрі немає, тому картину повністю відреставрували німецькі спеціалісти. Мистецтвознавці переконують, що одеська картина Караваджо — це добре виконана копія.

— Знаю, що оригінал знаходиться в ірландському місті Дубліні, — розповідає берлінський експерт із живопису Караваджо 42-річний Роберто Контіні. — Одеську картину написали через 20–25 років після оригіналу. Її ринкова вартість може сягати 200–500 тисяч євро.

Володимир Островський це заперечує. Каже, до викрадення фахівці кілька разів робили експертизу полотна. Жодна не поставила під сумнів його справжність.

Зараз ви читаєте новину «Німці повернули украденого Караваджо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі