пʼятниця, 01 серпня 2008 15:21

Неборак відпускає на волю тіло

 

Роман Віктора Неборака "Базилевс" ішов до читача майже 15 років. Автор подає його паралельну назву — "Львівська Книга переміщень". У випадку Неборака — це насамперед переміщення з юності в доросле життя, яке відбувалося на тлі Львова, що також перетікав зі стану радянського в пострадянський. Переміщення з поезії, яку втілював Неборак-бубабіст, у прозу, що мала амбіцію охопити неохопне, вловити геній місця, впіймати Львів зойків, доторків, зітхань, кохань, злягань… Автор творить міф Львова — колоритний і особистий, сплетений із випадкових уривків, історій, вражень і досвідів.

Кожна велика проза зазіхає на вичерпність і ніколи не вичерпує, а лише дарує. "Базилевс" дає щемке відчуття причетності до багатющого світу людської самотності. Адже кожна велика проза написана про самотність і спроби її подолання. Спочатку Неборак у пошуках Іншого відпускає на волю тіло. Але згодом ці пошуки повертаються низкою останніх, остаточних питань про конструкцію світу й життя людини. Простих питань, на які Неборак знаходить прозорі й мудрі відповіді. Про людське призначення, звісно ж — першою чергою.


Про  Віктора Неборака

Без грандіозної, в усіх значеннях цього слова, постаті Віктора Неборака важко собі уявити літературне життя Львова останніх 20 років. І не тільки літературне, а й загалом мистецьке

Надія Слободян, журналіст

Віктор Неборак народився 9 травня 1961 року в селищі Івано-Франкове Львівської області. Поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст. 1963-го переїхав разом із батьками до Львова. Закінчив Львівський державний університет ім. Івана Франка та аспірантуру Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України. 1985-го разом із Юрієм Андруховичем та Олександром Ірванцем створив поетичне угруповання "Бу-Ба-Бу — Бурлеск — Балаган — Буфонада". Автор поетичних збірок "Бурштиновий час" (1987), "Літаюча голова" (1990), Alter Ego (1993), "Розмова зі слугою" (1994), "Епос про тридцять п"яту хату" (1999). 2001 року поетичний доробок автора вийшов в одному томі під назвою "Літостротон". Позаторік з"явився роман Неборака "Базилевс: Нововіднайдені розділи Львівської Книги Переміщень, переписаної 2005 року", за який отримав премію ім. Богдана Лепкого. Лауреат премій Фундації ім. Гелени Щербань-Лапіки (1996) та ім. Павла Тичини (2002). Також активно виступає як есеїст і літературознавець. Живе і працює у Львові. Виховує трьох доньок.

Зараз ви читаєте новину «Неборак відпускає на волю тіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі