четвер, 03 червня 2021 06:35

Не віддамо Малевича й Шевченка росіянам

Не віддамо Малевича й Шевченка росіянам
Картину "Селянська родина" Тарас Шевченко намалював 1843-го

Музей історії міста Києва у співпраці з благодійним фондом "КультАура" відкрив національний проєкт "Велика сімка". Присвячений творчості художників Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича, Георгія Нарбута, Марії Примаченко, Тараса Шевченка.

— Зібрати роботи було важко. Особливо Малевича, — розповідає автор проєкту Юрій Комельков, 58 років. — Усі вважали, що його єдиний твір — у Мистецькому арсеналі. Однак у "Супрематичній композиції" з колекції Ігоря Диченка ще встановлюють авторство. І ми покажемо автопортрет 1934 року, що 1996-го купив колекціонер Едуард Димшиць.

Буде знаковий твір Тараса Шевченка "Циганка", завдяки якому він отримав звання вільного художника, його автопортрет і графіка із зображенням церков. Продемонструємо й унікальну роботу Марії Примаченко "Звір Поліський". На зворотному боці художниця написала про важливий фрагмент життя — отримання диплома за свої картини.

Експозиція поділена на три тематичні блоки. У "Сакральному мистецтві" покажемо фрески Бойчука, тему церков у Нарбута й Малевича. У розділі "Портрет" буде автопортрет Анатолія Криволапа, написаний 1975-го в стилі реалізму. Третій блок "Полілог" продемонструє, як усі ці художники, які ніколи одне одного не бачили, працювали в одному напрямі. Українського авангарду, що має глибоке коріння в народному мистецтві.

Мета проєкту — створити візуальний код нації.

Плануємо показати його за кордоном. Треба відстоювати наших художників. Малевича ділять Росія та Польща. Навіть Шевченка росіяни називають своїм письменником. Українських авангардистів вважають російськими. Не віддамо.

Мистецький проєкт "Велика сімка" триватиме до 28 червня на третьому поверсі Музею історії Києва.

Зараз ви читаєте новину «Не віддамо Малевича й Шевченка росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі